30 Adakan Protes Di Luar Kedutaan Mesir

Diterbitkan: Sabtu, 17 Ogos 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Lebih daripada 30 orang mengadakan demonstrasi di hadapan kedutaan Mesir terhadap keganasan politik di Mesir.

Kumpulan yang terdiri daripada sembilan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) seperti Ikatan Muslimin Malaysia dan Perkasa berkumpul di luar kedutaan di Jalan Ru, di sini pada pukul 10 pagi, Jumaat.

Penunjuk perasaan dilihat membawa sepanduk yang menyokong bekas Presiden Mesir Mohamed Morsi, yang digulingkan oleh tentera pada awal Julai.

"No Sisi, Yes Morsi," antara yang ditulis pada sepanduk dalam demonstrasi aman itu.

Kira-kira 20 anggota polis berada di tempat kejadian.

Bercakap kepada pemberita selepas perhimpunan, Presiden Ikatan Muslimin Malaysia Abdullah Zaik Abd Rahman mengutuk tentera Mesir yang membunuh beratus-ratus orang awam Mesir.

"Kami berada di sini untuk membantah apa yang telah berlaku - pembunuhan orang awam beramai-ramai dan mengambil alih kerajaan yang dipilih rakyat," katanya.

Beliau berkata, keganasan di Mesir bukan sahaja akan memburukkan lagi keadaan di negara itu, tetapi juga akan merebak dan mempengaruhi umat Islam di seluruh dunia.

"Kami tidak menyokong Morsi kerana beliau adalah Morsi, tetapi kerana beliau adalah pilihan yang sah daripada orang-orang (Mesir)," katanya.

Setiausaha Agung Perkasa Syed Hassan Syed Ali menuntut orang-orang yang terlibat dalam pembunuhan beramai-ramai dikecam sebagai penjenayah.

Pengerusi Yayasan Nassar Datuk Nasharudin Mat Isa berkata, beliau kecewa dengan tindakan dunia Islam ke atas keganasan.

Kumpulan itu kemudian menyerahkan satu memorandum kepada pegawai kedutaan sebelum bersurai kira-kira jam 11 pagi.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan