Tidak Mustahil Pakatan Jadi Inspirasi Pembangkang Di Singapura - Rafizi - Berita Semasa | mStar

Tidak Mustahil Pakatan Jadi Inspirasi Pembangkang Di Singapura - Rafizi

Diterbitkan: Sabtu, 10 Ogos 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Petikan bekas Perdana Menteri Singapura Lee Kuan Yew mengenai Pakatan Rakyat dalam bukunya menunjukkan isyarat bahawa pakatan pembangkang menjadi inspirasi kepada parti-parti pembangkang di republik itu, kata Pengarah Strategik PKR Rafizi Ramli.

"Ia adalah satu isyarat berjaga-jaga kepada Parti Tindakan Rakyat (PAP) bahawa pembangkangnya sedang memerhatikan Indonesia dan Malaysia sebagai model untuk semangat demokrasi yang lebih rancak.

"Lee nampaknya membuat satu langkah berjaga-jaga di sini dengan memberikan ulasan negatif mengenai Pakatan. Beliau cuba menunjukkan bahawa mana-mana pakatan yang serupa di Singapura hanya akan dijenamakan sebagai negatif," katanya.

Dalam buku terbarunya 'One Man's View of the World', Lee melabelkan pembangkang di Malaysia sebagai "kumpulan oportunis 'ad-hoc' yang tidak ditubuhkan secara bersama-sama, dengan idea koheren yang samar-samar tetapi oleh keinginan yang sama untuk menjatuhkan kerajaan".

Rafizi berkata komen Lee itu mungkin bertujuan untuk "melakukan satu kebaikan" untuk Umno dan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Mereka berkongsi matlamat yang sama dengan Lee dan PAP, iaitu untuk mempertahankan kedaulatan politik lama mereka di negara-negara masing-masing.

"Oleh itu, saya tidak terkejut Lee bimbang walaupun mempunyai had di Malaysia, yang mana ia sama dengan mereka di Singapura, Pakatan mampu menunjukkan kemajuan mendadak," katanya.

Parti pemerintah Singapura, PAP kehilangan dua kerusi dalam pilihan raya kecil baru-baru ini di tengah-tengah rasa tidak puas hati yang semakin meningkat ke atas kos perumahan, kos hidup yang tinggi dan imigresen.

Parti itu juga mengalami prestasi terburuk dalam pilihan raya umum 2011, di mana enam anggota pembangkang telah dipilih ke Parlimen.

Kemenangan pembangkang dalam pilihan raya kecil bagi daerah Punggol East Januari lepas meningkatkan wakil pembangkang kepada tujuh kerusi di Parlimen.

"PAP telah lama dapat 'membahagi dan memerintah' kumpulan pembangkang, tetapi kini kumpulan-kumpulan ini akan mengambil pengajaran dari Malaysia untuk membentuk pakatan mereka sendiri," kata Rafizi.

Ahli Parlimen Pandan ini berkata Lee telah "terkeluar daripada sentuhan" ​​dengan senario politik tempatan, dan berkata Pakatan telah terikat dengan Perlembagaan.

"Lee juga telah memilih untuk mengabaikan Pakatan yang telah memerintah dua negeri yang paling mempunyai pelbagai kaum di Malaysia - Pulau Pinang dan Selangor - dan telah dipilih semula dengan majoriti yang lebih besar dalam pilihan raya umum lepas.

"Ini menunjukkan kita mempunyai sokongan daripada orang ramai sebagai satu gabungan yang boleh digunakan dan mengatakan bahawa kita adalah sebuah kumpulan 'ad-hoc' yang menunjukkan Lee terkeluar dan tidak selari dengan orang ramai di sini," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan