Wisma Putra Tunggu Laporan Rasmi Situasi Rakyat Malaysia Yang Berjaya Melarikan Daripada Penculik Filipina - Berita Semasa | mStar

Wisma Putra Tunggu Laporan Rasmi Situasi Rakyat Malaysia Yang Berjaya Melarikan Daripada Penculik Filipina

Diterbitkan: Khamis, 8 Ogos 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Gambar bertarikh 6 Ogos 2013 yang diedarkan oleh Balai Polis Wilayah Sulu menunjukkan rakyat Malaysia  Chong Wei Jie (tengah) dipapah oleh tentera Filipina di Sulu.
Gambar bertarikh 6 Ogos 2013 yang diedarkan oleh Balai Polis Wilayah Sulu menunjukkan rakyat Malaysia Chong Wei Jie (tengah) dipapah oleh tentera Filipina di Sulu.

PETALING JAYA: Kerajaan Filipinan belum mengesahkan mengenai status terkini rakyat Malaysia, Chong Wei Fei, yang diculik bersama sepupunya, Chong Wei Jie oleh kumpulan bersenjata Filipina di Sabah, November tahun lalu.

Pada Selasa, Wei Jie ditemui oleh polis Filipinan selepas dia berjaya melarikan daripada kumpulan penculik.

Dia turut memberitahu polis Filipina bahawa sepupunya, Wei Fie mati akibat satu penyakit ketika dalam tahanan.

"Pihak berkuasa Filipina masih belum mengesahkan status kematian Wei Feik dan mereka masih menjalan siasatan," kata Kementerian Luar dalam satu kenyataan pada Khamis.

"Dengan menganggap kepada Wei Fei, pihak-pihak berkuasa keselamatan Filipina masih belum mengesahkan status dia dan masih menjalankan siasatan

"Kita bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa di Malaysia dan Polis Nasional Filipina (PNP) dalam isu ini," katanya.

Semenetara itu, kenyataan tersebut berkata Wei Jie kini berada di bawah jagaan polis Filipina dan dia berada dalam keadaan yang sihat.

"PNP masih perlu merekod kenyataannya sebelum menyerahkan beliau secara rasmi ke wakil Kedutaan Malaysia di Manila

"Pihak keduataan di Manila masih berhubung dengan PNP, Polis Diraja Malaysia dan keluarga Wei Jie bagi memastikan dia selamat kembali ke Malaysia," menurut kementerian tersebut.

Kenyataan tersebut berkata pada Rabu, pihak berkuasa Filipina telah memaklumkan kepada wakil Malaysia di Manila bahawa salah seorang daripada rakyat Malaysia yang diculik oleh kumpulan bersenjata telah berjaya melarikan diri dan di bawa ke Manila pada Selasa.

"Wakil Kedutaan Malaysia telah bertemu dengan Wei Jie di ibu pejabat PNP pada 7 Ogos. Dia berada dalam keadaan yang sihat, walaupun masih trauma dengan pengalaman ngeri berada dalam tahanan penculik sejak beberapa bulan lalu," tambah kenyataan itu lagi.

"Wei Jie dijangka pulang ke Malaysia tidak lama lagi dan pihak kementerian berharap diadan keluarganya dapat menjalani kehidupan seperti sediakala selepas melalui pengalaman yang sangat dahsyat."

Dua sepupu itu dilaporkan diculik pada 13 November tahun lalu ketika bekerja di Sabah.

Mereka diculik oleh kumpulan bersenjata yang tidak dikenalpasti di Selatan Filipina.

Sementara itu, wakil pihak keselamatan di Zamboanga City di Selatan Filipina berkata pihak polis dan tentera sedang mengumpul maklumat daripada pasukan risikan mengenai lokasi mayat Wei Fei yang mungkin berada di hutan Jolo.

Mereka berkata agak sukar untuk mengenalpasti lokasi mayat berkenaan kerana mereka tidak mengetahui tempat dua sepupu ditahan.

Wei Jie sendiri tidak mengetahui di mana lokasi sebenar mereka ditahan.

Komander Pasukan Petugas Sulu dan Briged Marin Kedua, Kolonel Jose Joriel Cenabre, dilaporkan berkata kepada Star Filipina bahawa pemberi maklumat diperlukan untuk membantu pasukan keselamatan mengenalpasti lokasi mayat Wei Fei.

"Mangsa yang berjaya melarikan diri juga tidak tahu lokasi di mana mereka dijadikan tahanan oleh kumpulan penculik," kata Cenabre.

Sementara itu, Pemangku Pengarah Polis Wilayah Sulu, Supritendan Kanan Abraham Orbita, berkta pasukan keselamatan kini telah mengarahkan pasukan risikan untuk mengenalpasti lokasi mayat mangsa.

"Mereka sedang mengumpulkan maklumat daripada pasukan risikan untuk mengenalpasti lokasi mayat mangsa dan sebaik sahaja kita berjaya mengenalpasti lokasi tempat kejadian kita akan melakukan penggalian mayat mengikut penyelarasan yang sewajarnya," kata Orbita.

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan