Polis Akan Laksanakan Sistem 'Online' Mudahkan Pengadu Semak Report - Berita Semasa | mStar

Polis Akan Laksanakan Sistem 'Online' Mudahkan Pengadu Semak Report

Diterbitkan: Khamis, 25 Julai 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SEREMBAN: Polis Diraja Malaysia menyasar untuk melaksanakan sistem 'tracking online' akhir September depan, kata Pengarah Jabatan Pencegahan dan Pembenterasan Jenayah Datuk Wira Ayub Yaakob.

Katanya sistem ini sekarang sudah sedia cuma ada beberapa perkara yang perlu dikaji sebelum ia dilaksanakan sepenuhnya akhir tahun ini.

"Sistem ‘tracking online’ maknanya pengadu boleh memeriksa kemajuan siasatan yang dijalankan.

"Ini mungkin kita bangunkan di mana setiap orang yang buat laporan itu mungkin kita berikan kata laluan tertentu sebab siasatan adalah rahsia, hanya pengadu sahaja yang boleh mengetahui.

"Projek pilot ini sudah dilaksanakan di Kuala Lumpur. Hasil dari keberkesanan ‘tacking online’ ini akan kita laksanakan ke seluruh negara.

"Kita memang sudah ada peruntukan untuk itu dan sistem ini sedang dibangunkan dan jika tiada apa-apa halangan termasuk dari aspek perundangan dan sebagainya, ia boleh siap akhir tahun ini," katanya kepada pemberita selepas menghadiri program 'High Profile Policing' bersama komuniti Senawang di sini, Khamis.

Turut hadir ialah Timbalan Pengarah Jabatan Pencegahan Pembenterasan Jenayah Datuk Rusli Ahmad dan Ketua Polis Negeri Sembilan Datuk Osman Salleh.

Ayub sebelum itu mendengar taklimat dan berdailog berkaitan jabatan barunya di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Negeri di sini.

Ayub berkata sistem ini dan termasuk juga sistem ‘online reporting’ sedang dibangunkan dan cuma ada beberapa perkara yang perlu diteliti sebelum ia dilaksanakan sepenuhnya hujung tahun ini.

Katanya ada beberapa perkara yang perlu dikaji kerana untuk sistem ‘online reporting’, apabila hendak membuat laporan ia perlu tandatangan pengadu.

"Kalau nak buat laporan mesti ada tandatangan pengadu, jadi kita kena tengok dari aspek perundangan. Bukan semua kes boleh dibuat dalam ‘online reporting’ ini, ia mungkin kes-kes tertentu dan untuk peringkat awal ini mungkin libatkan kes kemalangan jalan raya yang tidak memerlukan tandatangan pengadu.

"Dan dalam separuh kes kita, walaupun online tapi masih hendakkan orang itu datang untuk mendapatkan maklumat lanjut dan perlu disiasat dan sebagainya," katanya. - BERNAMA

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan