Empat Militan Indonesia Cuba Hubungi Rangkaian Pengganas Untuk Berlindung - Berita Semasa | mStar

Empat Militan Indonesia Cuba Hubungi Rangkaian Pengganas Untuk Berlindung

Diterbitkan: Rabu, 24 Julai 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Empat pengganas Indonesia yang melarikan diri dari sebuah penjara di Medan, Indonesia dua minggu lalu, dipercayai cuba untuk menghubungi rangkaian keganasan mereka di Malaysia dan Indonesia untuk mencari perlindungan.

Fadli Sadama, Agus Sunyoto, Nibras dan Abdul Gani Siregar adalah antara 218 pelarian semasa rusuhan yang berlaku di Penjara Tanjung Gusta, yang menyebabkan kematian tiga banduan dan dua pegawai penjara.

Pengarah Pasukan Petugas Khas (Operasi dan Keganasan), Datuk Mohamad Fuzi Harun berkata, polis dan agensi-agensi lain yang berkaitan telah berjaga-jaga sejak insiden itu tetapi masih belum mengesan mereka yang berkenaan.

Beliau menjelaskan bahawa Fadli, yang dikenali sebagai penyeludup senjata, mempunyai hubungan rangkaian yang luas dengan militan terutama dengan Jemaah Islamiah (JI) di Malaysia dan Indonesia.

"Kami percaya dia dan pengganas lain cuba untuk menghubungi rakan-rakan mereka di kedua-dua negara.

"Malaysia mungkin kekal sebagai destinasi bagi mereka kerana Fadli pernah memasuki negara ini secara haram sejak tahun 2001 melalui laluan rahsia," katanya ketika dihubungi pada Isnin.

Mohamad Fuzi berkata, Fadli, 27, adalah amat berbahaya kerana dikenali membekalkan senjata api kepada kumpulan militan di Indonesia.

"Dia telah dipenjarakan pada tahun 2003 dan 2009 untuk membiayai kumpulan pengganas dan penyeludupan senjata," katanya, sambil menambah bahawa Fadli dikenali sebagai rakan sepenjenayah kepada ahli JI, rakyat Malaysia, Noordin Mat Top, yang terbunuh di Indonesia pada 2009.

Beliau berkata, penyeludupan senjata Fadli telah dikaitkan dengan kumpulan pengganas Mujahidin Indonesia yang diketuai oleh Tony Togar, juga dikenali sebagai Indra Warman.

"Beliau telah ditangkap sekali kerana menyeludup senjata dari Thailand ke Malaysia sebelum membekalkannya kepada Mujahidin Indonesia.

"Jika dia dan tiga lagi pengganas berjaya masuk ke negara ini, maka keselamatan dan keselamatan kita akan terancam," katanya.

Keempat-empat mereka adalah sebahagian daripada kumpulan 16 lelaki yang merompak RM139 juta dari Bank CIMB Niaga dan menembak mati seorang pegawai polis dan mencederakan dua pengawal keselamatan bank pada Ogos 2010.

Fadli ditahan di Malaysia pada Oktober 2010 apabila polis menemui dua senapang dimilikinya yang dirancang untuk menyeludup ke Indonesia.

Mohamad Fuzi berkata, polis Malaysia bekerjasama rapat dengan polis dari Indonesia untuk memastikan keempat-empat lelaki berkenaan ditahan tidak lama lagi.

"Kami berjaya menangkap dia sekali. Kami yakin kita boleh melakukannya sekali lagi," katanya.

Bagi Abdul Gani, Mohamad Fuzi berkata, dia pernah ditahan pada 2010 untuk membakar sebuah stesen polis di Deli Serdang, Sumatera.

Beliau menggesa mereka yang mempunyai maklumat untuk menghubungi Inspektor Syed Muzaffar di 017-3907066 atau 03-22667026.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan