Warga Palestin Terkandas Diberi Pas 30 Hari Sementara Kes Disiasat - Berita Semasa | mStar

Warga Palestin Terkandas Diberi Pas 30 Hari Sementara Kes Disiasat

Diterbitkan: Ahad, 14 Julai 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Warga Palestin, Ahmed Kanan, 22, yang terkandas akan dibenarkan memasuki Malaysia menggunakan pas khas selama 30 hari sementara Jabatan Imigresen mengkaji kesnya.

Ahmed, yang tinggal di bilik transit Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) selama lebih 50 hari, dibawa dalam pengawasan pegawai-pegawai Jabatan Imigresen pada malam Jumaat selepas perkara itu dimaklumkan oleh The Star.

Ketua Pengarahnya, Datuk Alias Ahmad berkata, mereka akan mengkaji butiran kes Ahmed sebelum memutuskan sama ada untuk menarik balik senarai hitam selama tiga tahun yang dikenakan ke atasnya berikutan dia sebelum ini tinggal melebihi tempoh semasa lawatannya terdahulu ke Malaysia.

"Saya telah mengarahkan pegawai-pegawai saya untuk melepaskannya hari ini (Sabtu). Walaupun status senarai hitam itu masih ada, sebagaimana yang diperuntukkan oleh Akta Imigresen, ia adalah hak saya sebagai Ketua Pengarah untuk membenarkan dia dengan pas khas selama 30 hari untuk memasuki negara ini.

"Dia bagaimanapun mesti mencari penaja untuk menjaga beliau semasa berada di sini - kami berharap Kedutaan Palestin boleh mengambil perhatian terhadap perkara ini," katanya ketika dihubungi pada Sabtu.

Alias ​​berkata, mereka juga melihat kemungkinan akan membenarkan beliau untuk belajar di sini.

Alias ​​menggesa kedutaan Palestin untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh Ahmed dari segi dokumentasi dengan segera.

"Kedutaan mesti menjaga rakyat mereka sendiri. Mereka tidak boleh meninggalkan rakyat mereka seperti ini," katanya.

Ditanya sama ada pegawai-pegawai Imigresen di KLIA menyedari nasib yang dialami Ahmed dan mengapa tidak mengambil tindakan lebih awal, Alias ​​berkata, para pegawainya tidak diberi kuasa untuk mengambil apa-apa tindakan kerana mereka boleh dihukum kerana melanggar undang-undang.

"Dia (Ahmed) tidak bernegara dan telah disenaraihitamkan. Pegawai saya tidak boleh membantu dia kerana mereka perlu mematuhi Akta Imigresen. Kedutaan itu adalah satu-satunya kuasa yang boleh membantu dia," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan