MIC Sokong Akta Hasutan Dikaji Semula - Berita Semasa | mStar

MIC Sokong Akta Hasutan Dikaji Semula

Diterbitkan: Isnin, 8 Julai 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: MIC akan menyokong sebarang langkah untuk memansuhkan atau meminda Akta Hasutan jika undang-undang baru dapat mengimbangi kebebasan bersuara dan keselamatan negara, kata timbalan presiden parti Datuk Seri Dr S. Subramaniam, Isnin.

"Pendekatan terbaik oleh Kerajaan haruslah merupakan satu keputusan yang mana kedua-duanya, prinsip kebebasan bersuara dan tanggungjawab dalam menggunakan kebebasan ini dipatuhi.

"Ini untuk memastikan perpaduan di kalangan rakyat dan kestabilan negara tidak terjejas," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, Isnin.

Ditanya jika ketiadaan pemansuhan Akta itu akan bertentangan dengan pengumuman Perdana Menteri Seri Najib Tun Razak pada Julai lalu bahawa ia akan digantikan dengan Akta Keharmonian Nasional, Subramaniam berkata ia merupakan cadangan semata-mata.

"Sebagai Perdana Menteri, beliau boleh membuat cadangan yang akan dibawa ke Kabinet untuk dibincangkan," katanya.

Beliau menambah, pendirian MIC dalam perkara ini adalah jelas dan akan menyokong kajian semula undang-undang, sama ada dengan cara memansuhkan Akta ini atau membuat pindaan.

Beliau menafikan dakwaan pembangkang bahawa Akta ini akan dikekalkan dan digunakan sebagai alat oleh Kerajaan untuk pengkritik senyap.

"Kami telah membenarkan banyak pandangan politik dan itu akan diteruskan...jangan bimbang," katanya.

Tahun lepas, Najib berkata undang-undang lapuk seperti Akta Keselamatan, Ordinan Darurat Dalam Negeri dan Akta Hasutan akan dimansuhkan selaras dengan program transformasi politik beliau.

Walau bagaimanapun, pada Ahad, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, beberapa elemen Akta Hasutan harus dikekalkan untuk melindungi keselamatan negara.

Pendirian beliau bercanggah dengan ahli-ahli Kabinet seperti Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nancy Shukri dan Menteri Pelancongan Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan