Jabatan Peguam Negara Pertimbang Pinda Akta SPRM Tambah Baik Kecekapan Badan Itu - Berita Semasa | mStar

Jabatan Peguam Negara Pertimbang Pinda Akta SPRM Tambah Baik Kecekapan Badan Itu

Diterbitkan: Khamis, 4 Julai 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Jabatan Peguam Negara pada masa ini sedang melihat untuk meminda Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 bagi menambah baik kecekapan badan itu dalam menangani rasuah di negara ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Paul Low Seng Kuan berkata, antara cadangan yang dibuat untuk menambah baik Akta berkenaan adalah dengan memasukkan satu peruntukan mengenai tanggungjawab syarikat sekiranya pekerja mereka didapati bersalah dalam rasuah.

“Kerajaan bersedia untuk mengkaji dan memperkenalkan penambahbaikan terhadap undang-undang sedia ada untuk mengenal pasti kelemahan dalam sistem,” katanya dalam satu jawapan bertulis.

Low turut mendedahkan terdapat seramai 1,310 orang dihadapkan ke mahkamah kerana kesalahan rasuah antara 2009 dan Mei 2013.

“Daripada jumlah itu, 888 orang didapati bersalah dalam pelbagai kesalahan rasuah.

“Sebagai sebahagian daripada Program Transformasi Kerajaan, nama-nama pesalah akan dimuat naik dalam pangkalan data di laman web SPRM,” katanya.

Low berkata, setakat Mei 2013, seramai 36 daripada 106 orang dituduh atas kesalahan rasuah didapati bersalah.

Pada sidang media di lobi Parlimen, Ahli Parlimen Pandan-PKR, Rafizi Ramli berkata, Low berdepan dengan cabaran besar bagi mengukuhkan imej SPRM di mata rakyat.

Membandingkan SPRM dengan Suruhanjaya Bebas Membanteras Rasuah (ICAC) Hong Kong, Rafizi berkata, 68% kes berjaya didakwa oleh SPRM manakala kadar kejayaan ICAC adalah 86%.

“Perangkaan ini membuktikan bahawa rakyat masih lagi sangsi terhadap kecekapan dan kebebasan SPRM dalam mengendalikan siasatan.

“Ini dibuktikan secara fakta bahawa hanya seorang dalam setiap lima laporan SPRM diakhiri dengan siasatan lengkap. Sejumlah besar kes dikategorikan sebagai ‘tiada tindakan lanjut,” dakwa Rafizi.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan