Perkeso Akan Kendali Penguatkuasaan Terhadap Majikan Tidak Daftar Pekerja - Berita Semasa | mStar

Perkeso Akan Kendali Penguatkuasaan Terhadap Majikan Tidak Daftar Pekerja

Diterbitkan: Isnin, 1 Julai 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) akan mengendalikan operasi penguatkuasaan di seluruh negara terhadap majikan yang tidak mendaftarkan pekerjanya, kata ketua pegawai eksekutifnya, Datuk K. Selvarajah.

Beliau berkata, tarikh akhir untuk mendaftar ialah pada 1 September, dan tindakan akan dibuat selepas itu bagi mereka gagal mendaftar.

Bagaimanapun, beliau berkata, Perkeso akan memulakan program pendidikan keselamatan sosial pada Julai dan Ogos untuk memupuk kesedaran di kalangan majikan seperti faedah dan jenis perlindungan yang ditawarkan kepada pekerja mereka.

“Sepanjang dua bulan ini, kami tidak akan mengambil tindakan terhadap majikan sekiranya mereka dengan sukarela mendaftarkan pekerja mereka sebelum 1 September.

“Bagaimanapun, mereka masih perlu membuat caruman Socso untuk pekerja mereka,” katanya pada Isnin.

Beliau berkata, kira-kira 300 pegawai akan pergi ke premis-premis untuk mengenal pasti majikan yang gagal untuk mendaftarkan pekerja mereka dan akan mengeluarkan isu serta-merta selepas tarikh akhir 1 September.

Berhubung isu yang berkaitan, Selvarajah berkata, seramai 5,128 majikan dikenakan kompaun berjumlah RM3.22 juta tahun lepas di atas kegagalan mereka untuk mendaftarkan pekerja mereka termasuk lewat menghantar permohonan laporan kemalangan.

Beliau menambah, 3,326 majikan dikenakan kompaun berjumlah RM2.95 juta manakala 1,802 yang lain dikenakan denda RM265,960 yang didakwa.

Setakat Mei tahun ini, beliau berkata, kompaun berjumlah RM331,025 dikeluarkan kepada majikan yang ingkar, manakala denda dengan RM71,950 dikeluarkan terhadap 564 majikan yang didakwa.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan