Nasib Kanak-Kanak Mangsa Dera Diputuskan Selepas Siasatan Selesai - Berita Semasa | mStar

Nasib Kanak-Kanak Mangsa Dera Diputuskan Selepas Siasatan Selesai

Diterbitkan: Khamis, 27 Jun 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA TERENGGANU: Hak penjagaan tiga beradik yang dipercayai mangsa dera bapa tiri akan diputuskan selepas siasatan mengenai kes itu selesai, kata Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Terengganu Zuhaimi Omar.

Katanya pada masa ini tiga kanak-kanak berkenaan masih dirawat di Hospital Sultanah Nur Zahirah, di sini.

"Kita masih menunggu laporan dari pihak hospital berhubung kes berkenaan dan kita tunggu sehingga kanak-kanak malang itu selesai menjalani rawatan sebelum keputusan dibuat.

"Jika tiada apa-apa masalah kita akan serahkan mereka kepada keluarga terdekat atau ibu mereka namun ia bergantung kepada keputusan siasatan kes itu," katanya.

Bagaimanapun katanya, jika JKM mendapati keluarga terdekat kanak-kanak berkenaan tidak mampu menjaga mereka, JKM mungkin menempatkan tiga beradik terbabit di rumah perlindungan kanak-kanak.

Menurutnya JKM telah mengambil keterangan daripada anggota keluarga terdekat serta kanak-kanak terbabit dua hari lepas.

Isnin lepas pihak berkuasa menyelamatkan seorang kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun yang dikurung dan dibiar kelaparan selama beberapa hari di sebuah rumah di Taman Perumahan Gong Badak, di sini.

Susulan itu polis berjaya menahan sepasang suami isteri selain menyelamatkan dua lagi kanak-kanak lelaki yang masing-masing berusia lima dan dua tahun lima bulan pada hari berikutnya.

Kedua-dua kanak-kanak itu yang merupakan adik kepada mangsa pertama turut mempunyai kesan dera. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan