Kes Tee Sudah Diputuskan – Panel MCA

Diterbitkan: Selasa, 18 Jun 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Jawatankuasa disiplin MCA telah mempertimbangkan dan membuat keputusan mengenai kontroversi yang melibatkan Exco Kerajaan Negeri Johor, Datuk Tee Siew Kiong.

Bagaimanapun, Pengerusi Jawatankuasanya, Tan Sri Michael Chen berkata, beliau tidak boleh mendedahkan keputusan sebulat suara lima anggota panel itu kerana majlis presiden perlu dilakukan untuk perbincangan lanjut.

"Kami mendengar kes Tee dengan teliti dan mempertimbangkan keadaan beliau sebelum membuat keputusan kami," katanya sambil menyifatkan kes itu sebagai unik tanpa keutamaan yang perlu bergantung.

Tee diheret oleh parti kerana menerima pelantikan Exco negeri walaupun keputusan MCA untuk tidak menerima apa-apa jawatan kerajaan kerana prestasi yang lemah pada pilihan raya umum ke-13 (PRU-13).

Parti itu telah meluluskan resolusi pada perhimpunan agung 2011 dan 2012 untuk menolak semua jawatan kerajaan jika prestasinya adalah lebih buruk daripada pada pilihan raya umum 2008.

Presiden Parti Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata, keputusan itu hanya boleh diubah melalui resolusi yang diambil sama ada pada mesyuarat agung luar biasa atau perhimpunan agung tahunan yang akan diadakan pada akhir tahun.

Tee berkata, beliau bersedia untuk menerima apa-apa tindakan oleh MCA.

"Saya akan menghormati dan memahami apa-apa tindakan disiplin yang dikenakan terhadap saya oleh parti," katanya ketika dihubungi pada Isnin.

Tee sebelum ini berkata, beliau menerima pelantikan itu kerana terpaksa akur dengan permintaan Sultan Ibrahim Ibni Sultan Iskandar untuk mempunyai wakil Cina dalam majlis eksekutif Johor.

Pada Jumaat lalu, Tee mengumumkan peletakan jawatannya sebagai setiausaha penganjur nasional, ahli majlis presiden dan ahli jawatankuasa pusat MCA.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan