Dua Acara 'Flash Mob' Sebelum Perhimpunan Black 505 - Berita Semasa | mStar

Dua Acara 'Flash Mob' Sebelum Perhimpunan Black 505

Diterbitkan: Ahad, 16 Jun 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Penganjur Perhimpunan Black 505 akan mengadakan dua acara 'Flash Mob' di Kuala Lumpur, kata Ketua Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) Badrul Hisham Shaharin.

Beliau berkata 'Flash Mob' yang pertama akan diadakan di Jalan Tuanku Abdul Rahman berhampiran pusat beli-belah Sogo pada pukul 2 petang, Sabtu, manakala yang seterusnya akan diadakan di Jalan Tun Perak pada pukul 6 petang, Rabu.

"Flash Mob pertama adalah pembuka tirai kepada acara utama pada 22 Jun dan kami menjangka ia berlarutan sehingga kira-kira pukul 5 petang.

"Kami juga akan mengadakan 'countdown' (Perhimpunan Black 505) di Kuala Lumpur dan Dewan Perhimpunan Cina Selangor pada 21 Jun," katanya, Jumaat.

Beliau berkata, peserta akan berkumpul di beberapa tempat dan pelbagai risalah akan diedarkan kepada orang ramai.

"Acara ini akan berlangsung dengan aman," katanya.

Badrul Hisham berkata, aktiviti-aktiviti ini bertujuan untuk memastikan mobilisasi terbesar untuk orang ramai menyertai Perhimpunan Black 505 bagi membantah keputusan pilihan raya umum ke-13.

Antara aktiviti-aktiviti lain yang dirancang adalah perbahasan di Ipoh, Perak pada Isnin, Sungai Besar, Selangor pada Selasa dan Temerloh, Pahang, pada Khamis.

Timbalan Ketua Polis Kuala lumpur Datuk Mohmad Salleh berkata, polis akan berada dalam keadaan bersedia dan berjaga-jaga pada Sabtu dan Rabu untuk memastikan keselamatan dan keselamatan orang awam dikekalkan.

Dilaporkan pihak pembangkang akan meneruskan Perhimpunan Black 505 di Padang Merbok, Kuala Lumpur pada 22 Jun walaupun ia tidak mendapat kebenaran daripada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Pengarah strategik PKR Rafizi Ramli berkata, Pakatan Rakyat tetap akan mengadakan perhimpunan di Padang Merbok walaupun DBKL mahu mereka mengadakannya di dalam stadium.

DBKL telah mencadangkan Stadium Merdeka dan Stadium Titiwangsa sebagai tempat alternatif.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan