Lapan Dilantik Anggotai Pasukan Khas Siasat SOP Kematian Dalam Lokap - Berita Semasa | mStar

Lapan Dilantik Anggotai Pasukan Khas Siasat SOP Kematian Dalam Lokap

Diterbitkan: Rabu, 12 Jun 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Pengerusi Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan, Datuk Heliliah Mohd Yusof pada sidang media mengenai pasukan petugas Akta Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan 2009 berhubung kematian semasa dalam jagaan Polis Diraja Malaysia di Putrajaya pada Selasa.- Foto BERNAMA
Pengerusi Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan, Datuk Heliliah Mohd Yusof pada sidang media mengenai pasukan petugas Akta Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasaan 2009 berhubung kematian semasa dalam jagaan Polis Diraja Malaysia di Putrajaya pada Selasa.- Foto BERNAMA

PUTRAJAYA: Suruhanjaya Integriti Agensi Penguatkuasa (Suruhanjaya Integriti) hari ini mengumumkan pelantikan lapan anggota pasukan petugas khas bagi menyiasat Prosedur Operasi Standard (SOP) dalam dua kes kematian semasa dalam tahanan polis.

Pengerusi Suruhanjaya, Datuk Helilah Mohd Yusof berkata pasukan petugas itu diketuai beliau serta Pesuruhjaya Suruhanjaya, Datuk Seri Jacob Ridu, manakala pengarah Bahagian Operasi, Ahmad Mohd Sidek bertindak sebagai setiausaha.

Beliau berkata tiga anggota lain terdiri daripada Pengarah Bahagian Dasar, Penyelidikan dan Inovasi, Foon Hui Yi; Penasihat Undang-undang, Eda Mazuin Abdul Rahman serta seorang Pegawai Penyiasat, Mohd Nadzri Ibrahim.

"Dua lagi ialah mantan Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohd Jamil Johari dan mantan Presiden Majlis Peguam Malaysia, Lim Chee Wee. Mereka dilantik untuk memberi pandangan berdasarkan kepakaran dan kemahiran mereka," katanya dalam satu persidangan media di pejabatnya di sini Selasa.

Pasukan petugas khas itu ditubuhkan bagi menyiasat SOP dalam kes kematian N.Dharmendran, 32, di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPKL) Kuala Lumpur pada 21 Mei lepas, dan R.Jamesh, 40, di IPK Pulau Pinang pada 26 Mei lepas.

Helilah berkata pasukan itu akan menyiasat sistem di dalam lokap, dari awal seseorang itu ditahan sehingga selesai, untuk melihat faktor penyumbang sehingga boleh menyebabkan kematian di dalam lokap.

"Laporan yang kita buat adalah telus supaya masyarakat yakin dan mendapat gambaran sebenar mengenai apa sebenarnya yang berlaku," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar menyambut baik penubuhan jawatankuasa itu yang dapat membaiki perkhidmatan polis terhadap masyarakat.

"Saya percaya dapatan jawatankuasa ini kelak akan membantu Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam usaha-usahanya untuk memperbaiki lagi Prosedur Operasi Standard (SOP) khususnya tentang keselamatan banduan," katanya ketika dihubungi. -BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan