Jambatan Runtuh: Kontraktor Beri Jaminan Bahagian Jalan Lain Adalah Selamat - Berita Semasa | mStar

Jambatan Runtuh: Kontraktor Beri Jaminan Bahagian Jalan Lain Adalah Selamat

Diterbitkan: Sabtu, 8 Jun 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

GEORGE TOWN: Kontraktor yang bertanggungjawab dalam pembinaan lebuh raya Batu Maung yang menyambungkannya dengan jambatan kedua Pulau Pinang memberi jaminan bahawa seluruh bahagian jalan yang lain adalah selamat.

Pengurus Projek Cergas Murni Sdn Bhd Ridzuan Saidin berkata hanya satu bahagian jalan telah runtuh, manakala bahagian selebihnya tidak terjejas.

"Perunding projek telah mengesahkan keselamatan di bahagian-bahagian lain. Tetapi kita akan memantapkan semua aspek dalam memastikan keselamatan keseluruhan rangkaian. Kami akan belajar daripada apa yang telah berlaku dan kami akan memperbaiki sebarang kelemahan," katanya, Sabtu.

Ridzuan berkata, syarikat itu telah menggerakkan semua sumber dan tenaga kerja di sini untuk membantu pihak berkuasa.

"Dari saat tragedi itu berlaku, kami telah memberi kerjasama penuh, termasuk memastikan semua sumber kami berkerjasama dengan pihak berkuasa dan kita akan terus berbuat demikian," katanya.

Presiden Persatuan Perlindungan Pengguna Pulau Pinang K. Koris Atan berkata kejadian runtuhan boleh dielakkan.

"Ini bukan satu kejadian yang tidak boleh diduga dan tidak pula disebabkan oleh bencana semula jadi. Ia pasti dapat dielakkan kerana keruntuhan adalah hasil daripada kecuaian manusia. Mengapa trafik tidak dialihkan?

"Adalah tidak masuk akal apabila kenderaan dibenarkan lalu di bawahnya apabila kerja-kerja pembinaan sedang dijalankan hanya di bahagian atas," kata beliau.

Presiden Persatuan Kontraktor Melayu Pulau Pinang Datuk Mohamed Fadzill Hassan berkata, ciri-ciri keselamatan dan prosedur operasi standard perlu diikuti terutama apabila ia melibatkan nyawa dan kehidupan.

"Ini bukan masa untuk kita mengulas apa yang berlaku kerana apa yang kita lihat adalah hanyalah laporan berita dan pemerhatian kita, kita tidak berada di sana.

"Pihak-pihak berkenaan perlu menjalankan siasatan terperinci untuk memastikan tragedi ini tidak akan berlaku lagi," katanya.

Seorang pemandu terbunuh dan beberapa orang mengalami kecederaan apabila terdapat bahagian Jambatan Kedua Pulau Pinang Jambatan runtuh malam Khamis.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan