Halim Saad Fail Saman Terhadap Mereka Didakwa Sebabkan Beliau Jual Kepentingan - Berita Semasa | mStar

Halim Saad Fail Saman Terhadap Mereka Didakwa Sebabkan Beliau Jual Kepentingan

Diterbitkan: Sabtu, 8 Jun 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Halim Saad.
Halim Saad.

PETALING JAYA: Tan Sri Halim Saad, bekas pengerusi eksekutif dan pemilik majoriti Renong Bhd, kembali selepas 12 tahun, dengan memfailkan tindakan undang-undang terhadap mereka yang didakwa beliau telah menyebabkannya untuk menjual pegangannya dalam syarikat itu.

Beliau mendakwa bahawa beliau tidak diberitahu untuk mengamalkan “opsyen jual” tetapi sebaliknya menjual pegangannya kepada Khazanah Nasional.

Halim memfailkan tindakan undang-undang itu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada April lalu, dengan mendakwa bahawa beliau tidak dibayar seperti yang dijanjikan iaitu sejumlah RM1.3 bilion dan diberikan kawasan tanah yang dipersetujui dalam satu perjanjian dimeterai pada 2001.

Menurut dokumen yang diperoleh StarBiz, kenyataan yang menamakan beliau sebagai plaintif dalam tindakan saman dan Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, Kerajaan Malaysia dan Khazanah sebagai tiga defendan.

Nor Mohamed ketika itu merupakan Penasihat Khas Ekonomi kepada Kerajaan manakala Khazanah kini mengendalikan UEM Group, yang dahulunya merupakan sebahagian daripada Renong.

Halim mendakwa walaupun perjanjian itu ditandatangani pada 2001 dan/atau perjanjian 2003, pihak berkenaan telah memeterai perjanjian dengan “dengan tujuan untuk memperdayakannya atau memujuknya untuk memeterai kedua-dua perjanjian”.

Jika Halim boleh meyakinkan mahkamah mengenai pendakwaannya menyabitkan kesalahan terhadap mereka yang telah memaksa beliau untuk menjual pegangan itu, ia bakal menjadi pertempuran korporat terbesar di negara ini.

Halim mendakwa hanya menerima RM165 juta dan bukannya RM1.3 bilion.

Daripada jumlah RM165 juta itu, RM100 juta merupakan ansuran pertama bagi “opsyen jual” itu yang dibayar balik kepadanya, manakala baki RM65 juta itu adalah faedah dan kos.

Mengimbas kembali, Renong memiliki kepentingan yang kukuh di UEM, dan pada 1997, UEM mengumumkan ia telah membeli 32.6% kepentingan dalam Renong.

Bagaimanapun, ia tidak berjalan baik dengan pelaburan awam.

Bagi meredakan pasaran, Halim pada 1998 telah menerima tawaran untuk menjual kepentingan Renong daripada UEM dengan cara “opsyen jual”.

Harga opsyen untuk “jual” itu ialah RM3.2 bilion, di mana beliau akan dibayar empat ansuran dengan tiga ansuran RM100 juta dan bakinya dengan faedah pada 14 Februari 2011, di mana tarikh akhir opsyen itu.

Dilaporkan, Halim telah dibayar RM100 juta yang pertama tetapi tidak dibayar yang kedua apabila tamat tempoh, di mana ketika itu diambil alih oleh Khazanah.

Dana kekayaan negara itu mengambil UEM secara sulit pada 2001 dan kemudian membatalkan opsyen itu.

Halim meletakkan jawatan dari Renong/UEM Group pada Oktober 2001.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan