Anak Meninggal Ketika Bantu Orang Miskin Ubat Kesedihan Isteri Hartawan Singapura - Berita Semasa | mStar

Anak Meninggal Ketika Bantu Orang Miskin Ubat Kesedihan Isteri Hartawan Singapura

Diterbitkan: Khamis, 30 Mei 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Mengetahui bahawa anak sulungnya meninggal dunia ketika membantu keluarga miskin di Kota Belud, daerah utara Sabah mungkin salah satu cara yang dapat memujuk hati ibunya, Angela Loh Moh Cheng dari Singapura.

Darren Loh Ying Xiu, 17, pengsan dan meninggal dunia ketika membina sebuah rumah untuk keluarga petani miskin di Kampung Lingkubang di Kota Belud pada 27 Mei.

Anak angkat kepada hartawan David Loh Kim Kang adalah antara kumpulan pelajar Sekolah Cina Anglo Singapura yang telah menawarkan diri untuk terlibat dengan projek amal 'Habitat for Humanity'.

Penyelaras pasukan 'Habitat for Humanity Global Village' Joanna Kitingan berkata kumpulan itu tiba di Kota Kinabalu pada 26 Mei untuk lawatan dua minggu ke Sabah yang termasuk aktiviti mendaki Gunung Kinabalu serta melawat Pesta Kaamatan dekat sini.

Diiringi oleh guru-guru mereka, Darren dan rakan sekolahnya mula bekerja di rumah itu pada hari berikutnya dan sedang berada dalam satu barisan untuk memberikan bahan binaan apabila dia tiba-tiba pengsan.

Guru-guru cuba untuk memulihkan semula Darren dengan segera dan kemudian bergegas ke hospital di sini di mana beliau telah diisytiharkan meninggal dunia semasa apabila tiba di hospital.

Darren telah meninggal dunia akibat kegagalan jantung.

Ibu bapa Darrens segera terbang ke Kota Kinabalu dan Joanna yang mendapati Angela berada dalam keadaan tertekan di rumah mayat telah menenangkan beliau di sini.

Angela menggambarkan Darren sebagai lelaki penyayang dan mengetahui bahawa beliau meninggal dunia kerana membantu orang lain sedikit-sebanyak dapat membantu meringankan kesedihannya, kata Joanna.

Ia adalah juga satu tempoh yang sukar untuk Joanna, Pengarah Muzium Sabah, yang baru sahaja kehilangan abang sulungnya yang kedua, Petrus Paimin Kitingan, 71, pada 25 Mei.

Abang sulung beliau adalah Timbalan Ketua Menteri Tan Sri Joseph Pairin Kitingan.

Angela memberitahu Joanna yang Darren tidak sabar untuk datang ke Sabah untuk membantu membina rumah untuk keluarga miskin serta mendaki Gunung Kinabalu.

Darren merupakan kumpulan ketiga dari Sekolah Cina Anglo yang datang ke Sabah untuk membantu di dalam projek 'Habitat for Humanity'.

Mereka yang dijangka akan tinggal di negeri ini sehingga 8 Jun tetapi memendekkan lawatan dan kembali ke Singapura pada 28 Mei bersama-sama mayat Darrens dan ibu bapanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan