SPR Mahu Baiki Kelemahan, Kaji Prosedur Pendaftaran Pengundi Untuk Elak Penipuan - Berita Semasa | mStar

SPR Mahu Baiki Kelemahan, Kaji Prosedur Pendaftaran Pengundi Untuk Elak Penipuan

Diterbitkan: Isnin, 27 Mei 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan memulakan kajian semula undang-undang pilihan raya dan prosedur pendaftaran pengundi bagi menangani aduan seperti bilangan luar biasa besar pengundi didaftarkan di alamat yang sama tidak lama lagi.

Antara perkara-perkara yang sedang dipertimbangkan oleh suruhanjaya itu termasuklah mendapatkan kuasa untuk "mengeluarkan" pengundi-pengundi yang tidak tinggal di alamat tersebut dan mengemaskini pendaftaran mengikut alamat yang disenaraikan di dalam MyKad mereka.

"Kami akan mengkaji secara terperinci semua aspek undang-undang berkaitan kawalan pendaftaran pengundi untuk melihat semua kelemahan yang boleh memberi ruang untuk penipuan oleh mana-mana parti politik apabila mereka mendaftar sebagai pengundi," kata Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wan Ahmad Wan Omar, Ahad.

Terdapat dua undang-undang, Akta Pilihan Raya 1958 dan Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954, di samping tiga lagi iaitu Peraturan-peraturan Pilihan Raya (Pejalanan Pilihan Raya) 1981, Peraturan-peraturan Pilihan Raya (Pendaftaran Pemilih) 2002 dan Peraturan-peraturan Pilihan Raya (Pengundian Pos) 2003.

Wan Ahmad berkata, salah satu masalah SPR yang dihadapi dalam menangani kes-kes itu adalah ketidakupayaan untuk membatalkan nama mana-mana pengundi dari satu alamat walaupun suruhanjaya yakin bahawa pengundi tidak pernah tinggal di situ atau tidak lagi tinggal di tempat tersebut.

Beliau berkata di bawah undang-undang yang sedia ada, hanya pengundi mempunyai kuasa untuk menukar alamat mengundi mereka.

"Oleh itu, kita mahu kuasa untuk membawa keluar nama-nama mereka dan mendapatkan maklumat dari Jabatan Pendaftaran Negara di mana alamat sebenar mereka sebelum kita memberitahu pengundi dan meletakkan mereka di kawasan-kawasan yang sepatutnya mereka mengundi. Ini tidak akan menjejaskan hak mereka untuk mengundi," katanya.

Wan Ahmad bersetuju bahawa ini tidak cukup untuk menyelesaikan sepenuhnya masalah yang dihadapi oleh sistem pendaftaran pengundi ini.

"Tetapi ini adalah sebahagian daripada pelbagai langkah yang SPR akan fikirkan dalam kajian, untuk mengenal pasti dan memperbaiki kelemahan yang wujud dalam prosedur pendaftaran pengundi dan undang-undang.

"Kami melakukan kajian ini kerana begitu ramai yang mempersoalkan daftar pemilih. Kami akan mengetatkan undang-undang dan prosedur untuk menghalang mana-mana peluang penipuan dalam pendaftaran pengundi," kata Wan Ahmad.

Beliau berkata, jika perlu, SPR juga akan mengesyorkan kepada kerajaan langkah-langkah baru, pindaan undang-undang atau memansuhkan terus undang-undang sama sekali supaya ia boleh digantikan dengan undang-undang baru.

Kajian utama undang-undang dan prosedur pilihan raya kali terakhir dibuat pada tahun 2001 membawa kepada perubahan seperti pendaftaran pengundi sepanjang tahun.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan