PKR Dijangka Calonkan Nama Baru Untuk Exco Selangor - Berita Semasa | mStar

PKR Dijangka Calonkan Nama Baru Untuk Exco Selangor

Diterbitkan: Rabu, 22 Mei 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KLANG: Parti Keadilan Rakyat (PKR) mungkin akan menamakan satu barisan yang baru bagi mewakili Exco kerajaan negeri Selangor.

Sebagai parti yang memenangi bilangan kerusi paling sedikit di negeri itu pada pilihan raya umum baru-baru ini berbanding dengan parti-parti sekutunya dalam Pakatan Rakyat iaitu PAS dan PAS, ia telah memberikan salah satu daripada jawatan Exco itu.

Selepas pilihan raya umum 2008, PKR mempunyai empat wakil dalam barisan Exco di kalangan 10 anggota.

Keempat-empat Exco itu ialah Dr Yaakob Sapari (Kota Anggerik), Elizabeth Wong (Bukit Lanjan), Dr Xavier Jayakumar (Sri Andalas) dan Rodziah Ismail (Batu Tiga).

Di kalangan empat Exco itu, Rodziah mempunyai peluang yang paling kuat untuk dikekalkan kerana terdapat beberapa aduan terhadap prestasi beliau manakala parti dalaman merasakan Dr Yaakob tidak menunjukkan prestasi yang begitu baik.

Dr Xavier berkata, PKR telah mencadangkan seorang calon bukan Melayu bagi mengisi tiga jawatan itu, ini bermakna sama ada Wong atau beliau sendiri akan digugurkan.

Bagaimanapun, terdapat kemungkinan kedua-duanya mungkin digugurkan bagi memberi laluan kepada muka baru.

Dr Xavier berkata, barisan Exco yang baru sepatutnya diumumkan menjelang akhir minggu ini, sambil menambah bahawa majlis angkat sumpah dijangka akan diadakan pada awal minggu depan.

Sumber parti memberitahu bahawa Dr Xavier mempunyai peluang yang baik untuk dikekalkan kerana beliau merupakan salah seorang daripada tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) berbangsa India di negeri itu.

Dua Adun India yang lain ialah dari parti DAP iaitu V. Ganabatirao (Kota Alam Shah) dan R. Rajiv (Bukit Gasing) yang menjadi Adun bagi penggal pertama.

DAP telah pun menamakan dua calon Exconya iaitu Datuk Teng Chang Khim (Sungai Pinang) dan Ean Yong Hian Wah (Seri Kembangan), untuk mengisi tiga atau empat tempat dalam barisan itu.

Pada Sabtu lepas, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengumumkan bahawa PAS akan mendapat empat kerusi dan DAP tiga, serta tambahan kepada jawatan Speaker DUN, yang telah ditolak oleh DAP.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan