DAP Tiada Rancangan Untuk Ganti MCA – Kit Siang - Berita Semasa | mStar

DAP Tiada Rancangan Untuk Ganti MCA – Kit Siang

Diterbitkan: Sabtu, 11 Mei 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: DAP tidak mempunyai niat untuk menggantikan MCA dalam Barisan Nasional, kata penasihat parti, Lim Kit Siang.

Lim berkata, beliau telah membuat pendirian yang jelas mengenai perkara itu pada sidang media pada Khamis serta pada ceramah DAP di Ipoh lewat malam itu.

"Saya telah membuatnya dengan sangat jelas bahawa DAP tidak mempunyai niat untuk menggantikan MCA dalam Barisan kerana matlamat kami sejak penubuhan kami 47 tahun lalu adalah untuk memperjuangkan hak dan kepentingan semua rakyat Malaysia dan tidak hanya Cina," katanya di ibu pejabat parti itu di sini Jumaat.

Ahli Parlimen Gelang Patah itu seolah-olah “diserang" dalam media sosial kerana mengkhianati DAP dan Pakatan Rakyat selepas beliau dipetik sebagai mahu membentuk kerajaan campuran dengan Barisan dalam tajuk muka depan sebuah akhbar Cina.

Lim, yang berkata beliau mengalami "kejutan dalam hidupnya" berhubung serangan itu, mempersalahkan tajuk yang “mengelirukan” dalam akhbar harian Cina.

Akhbar harian itu menyiarkan tajuk utama bahawa Lim "terbuka menyertai Barisan untuk kerajaan campuran" walaupun ia kemudiannya dijelaskan dalam sub-tajuk bahawa ini adalah dengan syarat bahawa Barisan menerima manifesto pilihan raya Pakatan Rakyat.

"Mereka perlu berhati-hati bahawa tajuk utama mereka tidak menimbulkan kesimpulan palsu dan persepsi yang salah kerana mereka tidak boleh menganggap bahawa pembaca akan membaca kandungan atau sub-tajuk," kata Lim.

Mengenai cadangan Pakatan membentuk kerajaan campuran dengan Barisan, Lim berkata, bergantung pada majlis kepimpinan Pakatan untuk memutuskan perkara itu.

"Tetapi pandangan peribadi saya adalah ia hanya apabila Barisan bersedia untuk menyokong rangka kerja dasar bersama Pakatan dan manifesto pilihan raya yang ada sebagai asas untuk pertimbangan cadangan tersebut," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan