Jangan Demonstrasi Jalanan Jika Tidak Puas Hati Keputusan PRU-13 - SPR - Berita Semasa | mStar

Jangan Demonstrasi Jalanan Jika Tidak Puas Hati Keputusan PRU-13 - SPR

Diterbitkan: Selasa, 7 Mei 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Calon atau mana-mana rakyat Malaysia yang tidak berpuas hati dengan keputusan pilihan raya umum ke-13 (PRU-13), tidak sepatutnya berdemonstrasi di jalan raya kerana mereka boleh mengemukakan petisyen di Mahkamah Tinggi.

"Rakyat berhak mencabar keputusan PRU, tetapi melalui saluran undang-undang. Jangan pergi ke jalan raya berdemonstrasi dan memanggil seluruh dunia menceritakan kami tolak PRU," kata Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Wan Ahmad Wan Omar.

Beliau berkata demikian semasa diwawancara dalam rancangan forum bual bicara isu semasa 'Helo Malaysia' terbitan BernamaTV yang disiarkan menerusi televisyen satelit Astro, malam Selasa.

Wan Ahmad menjelaskan bahawa calon boleh mengemukakan bantahan terhadap proses pengundian di Mahkamah Tinggi dalam tempoh 21 hari selepas pewartaan keputusan oleh SPR.

Menurutnya, SPR dijangka selesai mewartakan keputusan PRU13 itu dalam masa dua minggu.

Beliau berkata petisyen itu boleh dikemukakan di Mahkamah Tinggi di negeri masing-masing dan akan diselesaikan dalam masa enam bulan.

"Sekiranya mereka masih tidak berpuas hati dengan keputusan Mahkamah Tinggi, mereka boleh membuat rayuan di Mahkamah Persekutuan untuk keputusan muktamad," kata Wan Ahmad.

Menurut beliau pada PRU 2004, SPR menerima lebih 30 petisyen berhubung keputusan PRU dan 40 petisyen pada PRU 1999.

Pada PRU 2008 hanya 26 petisyen yang dikemukakan sedangkan ketika itu berlaku tsunami politik yang tidak memihak kepada Barisan Nasional (BN).

Katanya sesuatu petisyen boleh dibuat atas sebab-sebab perbuatan rasuah atau sebarang salah laku yang mungkin menjejaskan pilihan raya, ketidakpatuhan undang-undang dan peraturan pilihan raya. -BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan