Jumlah Penjawat Awam Di Seluruh Negara Adalah Saiz Tepat Buat Masa Ini - Ali Hamsa - Berita Semasa | mStar

Jumlah Penjawat Awam Di Seluruh Negara Adalah Saiz Tepat Buat Masa Ini - Ali Hamsa

Diterbitkan: Rabu, 1 Mei 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Jumlah penjawat awam seramai 1.42 juta orang ketika ini merupakan saiz yang sangat tepat atau mencukupi buat negara, kata Ketua Setiausaha Negara (KSN) Datuk Seri Dr Ali Hamsa.

Bagaimanapun, katanya, bilangan itu perlu ditambah pada masa depan berdasarkan kepada permintaan terhadap perkhidmatan awam yang semakin meningkat khususnya dalam bidang tertentu.

"Sekarang kita guna konsep "re-deployment" atau pindahkan kakitangan daripada jabatan yang mempunyai lebihan pekerja ke jabatan yang sangat memerlukan.

"Bagaimanapun "re-deployment" ini tidak boleh dilakukan selamanya, sebab itulah kita perlu tingkatkan pengambilan penjawat awam pada masa akan datang," katanya dalam wawancara khas bertajuk "Bersama KSN" yang siarkan di TV 1 sempena dengan Hari Pekerja pada Rabu.

Selain itu, Ali yang menerajui perkhidmatan awam sejak 24 Jun 2012, berkata secara keseluruhannya beliau berpuas hati dengan pencapaian dan prestasi yang ditunjukkan penjawat awam di seluruh negara terutama menerusi konsep 'turun padang' yang diperkenalkannya.

"Selain dapat maklum balas bagaimana untuk perbaiki perkhidmatan awam, konsep turun padang ini juga dapat merakyatkan perkhidmatan awam dan program ini akan diteruskan," katanya.

Ali turut meminta penjawat awam supaya bekerja dengan gigih, cepat serta berintergriti untuk memajukan negara dan ekonomi dalam usaha Malaysia mencapai status negara maju dalam tempoh tujuh tahun lagi. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan