Saya Adalah Calon Paling Boleh Menang – Jenice Lee - Berita Semasa | mStar

Saya Adalah Calon Paling Boleh Menang – Jenice Lee

Diterbitkan: Selasa, 23 April 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

 Jenice Lee
Jenice Lee

PETALING JAYA: Bekas pemimpin DAP yang dipecat kerana bertanding sebagai calon Bebas di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Teratai, Jenice Lee mendakwa beliau adalah calon, 'paling boleh menang' dalam saingan untuk mempertahankan kerusi yang disandangnya itu.

Walaupun terpaksa berhadapan dengan empat calon lain termasuk seorang calon DAP, dia mendakwa mendapat sokongan yang lebih ramai daripada calon DAP pada hari Penamaan Calon.

"Tunjukkan kepada saya DAP cawangan mana di sini yang tidak menyokong saya. Semua mereka mencadangkan nama saya sebagai calon kepada parti. Ini menunjukkan pimpinan tertinggi enggan mendengar kepada pendapat akar umbi," katanya dalam temubual yang sedikit beremosi dengan Switup.Tv PRU-13 bersama wartawan Regina Lee.

Beliau berkata dia tidak memohon maaf kerana bertanding sebagai calon Bebas, dan beliau mendakwa wujudnya konspirasi dan cerita-cerita sabotaj dikalangan ahli parti sendiri.

Lee turut menyelar tindakan ‘sesetengah pemimpin atasan parti’ dengan mendakwa popularitinya telah mencetuskan 'konspirasi' untuk mengetepikannya sebagai calon.

Dia juga mendakwa beberapa ahli parti membuat pelbagai tuduhan terhadapnya.

"Mereka mendakwa saya menyalahguna dana dan membuat serangan peribadi, dengan mengatakan saya mempunyai hubungan dengan ramai lelaki," katanya.

Sekiranya parti serius untuk menyiasat semua dakwaan itu, Lee berkata mereka sepatutnya mula bertindak apabila khabar angin itu mula tersebar pada 2011.

Beliau mendakwa dia diketepikan kerana perasaan 'cemburu'.

"Dalam pemilihan parti di Selangor pada 2010, saya menerima jumlah undian paling tinggi dan saya salah seorang daripada calon paling popular dalam parti," katanya.

Disebalik 'populariti' yang dikecapinya itu, Lee tewas dalam saingan merebut jawatan Ketua Pemuda Sosialis DAP Selangor ditangan bekas pembantunya tahun lalu.

Walaupun mendakwa wujudnya unsur sabotaj. Lee berkata beliau akan cuba untuk menyertai DAP kembali sekiranya dia memenangi pilihan raya, dan jika tidak beliau akan kekal sebagai rakan yang menyokong Pakatan Rakyat.

"Hati dan jiwa saya masih bersama DAP kerana ia sebuah parti yang baik, namun ada sebahagian pemimpinnya mengamalkan kronisme.

"Saya fikir saya perlu membetulkan keadaan ini," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan