Banjir Kilat Di George Town Yang Terburuk Dalam Tempoh Lima Tahun - Berita Semasa | mStar

Banjir Kilat Di George Town Yang Terburuk Dalam Tempoh Lima Tahun

Diterbitkan: Sabtu, 6 April 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Keadaaan di salah satu kawasan yang dilanda banjir kilat.
Keadaaan di salah satu kawasan yang dilanda banjir kilat.

GEORGE TOWN: Hujan lebat lebih lima jam sejak 3.30 pagi Sabtu mengakibatkan banjir kilat di bandaraya ini, menyebabkan kesesakan trafik dan bot terpaksa digunakan untuk membantu orang ramai yang terperangkap di kawasan itu.

Pegawai Bencana dan Operasi Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) Daerah Timur Laut, Maxwell Panchai berkata jalan yang ditenggelami air ialah Jalan P.Ramlee, sebahagian Jalan Perak, sebahagian Jalan Masjid Negeri, Jalan Makloom, Kampung Makam, Jalan Sungai Pinang, Jalan Anson dan Jalan Patani.

"Di sesetengah kawasan, air naik sehingga 1.76 meter mengakibatkan ratusan kenderaan terperangkap dalam kesesakan hampir tiga jam dan lebih 300 keluarga terjejas akibat banjir ini," katanya kepada Bernama di sini, Sabtu.

Katanya hujan diramal berterusan sehingga esok dan air dijangka naik sehingga 2.29 meter petang ini, namun setakat ini tiada arahan pindah dikeluarkan.

Beliau berkata 30 anggota JPAM bersama dua buah lori dan sebuah bot digegaskan di laluan yang ditenggelami air bagi membantu orang ramai keluar ke jalan besar.

Seorang penduduk di Jalan P. Ramlee, Norjan Mohd Sabdin, 55, berkata banjir kilat itu turut membawa lumpur dan rumahnya ditenggelami air hingga paras pinggang.

"Dari petang semalam cuaca tidak menentu, nasib baik kami sekeluarga dah bersedia angkat barang-barang naik ke tempat tinggi. Tadi naik sampai paras pinggang sekarang dah surut sedikit," katanya.

Sementara itu, Adun Datuk Keramat Jagdeep Singh Deo berkata banjir kilat di George Town adalah yang paling teruk dalam tempoh lima tahun.

"Dalam masa tiga jam, hujan yang turun melebihi 168mm, kira-kira setengah daripada angka bulanan," kata Jagdeep pada sidang akhbar, di Jalan Datuk Keramat.

Beliau menambah Sungai Pinang adalah kawasan yang paling teruk terjejas.

Exco negeri Pulau Pinang Phee Boon Poh berkata beliau akan mengagihkan 2,500 paket makanan kepada penduduk yang terjejas.

"Banjir kilat ini adalah jelas disebabkan hujan lebat dengan kawasan yang terjejas teruk seperti Jalan P. Ramlee dan Sungai Pinang telah ditenggelami air."

Sungai Pinang melebihi paras bahaya iaitu 2.7m, kini mengukur di 3.19m.

Beliau menambah tidak berlaku banjir di Butterworth.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan