PM Bidas Cadangan Pembangkang Tubuh Jawatankuasa Parlimen Mengenai Petronas - Berita Semasa | mStar

PM Bidas Cadangan Pembangkang Tubuh Jawatankuasa Parlimen Mengenai Petronas

Diterbitkan: Selasa, 2 April 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Ikrar pembangkang untuk menubuhkan jawatankuasa pilihan khas parlimen mengenai Petronas boleh menyebabkan syarikat minyak nasional itu hilang kebebasan dan fleksibiliti dalam mengurus operasinya, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau berkata pendirian pembangkang berhubung perkara itu bercanggah dengan kepentingan Petronas.

Katanya rancangan pembangkang itu juga berbeza dengan keyakinan dan kepercayaan yang ditunjukkan kerajaan Barisan Nasional (BN) terhadap syarikat minyak gergasi itu. "Janji ini terkandung dalam manifesto mereka. Dalam erti kata lain, anggota parlimen boleh memanggil Petronas atau presidennya (menghadap jawatankuasa itu) untuk diberi perintah.

"...apakah yang akan terjadi kepada kebebasan dan fleksibiliti Petronas?" tanya Najib kepada warga Petronas pada satu perjumpaan di sini, Selasa.

Beliau berkata kerajaan BN yang ada sekarang memberi ruang yang sewajarnya kepada Petronas untuk membuat keputusan. Sebagai contoh, kata Najib,beberapa "tender besar" berkaitan Petronas dirujuk kepada Perbendaharaan beberapa bulan lepas. "Tapi, kata saya, 'tak payahlah', kenapa pula saya yang patut buat keputusan...biarlah lembaga (Petronas) yang membuatnya. Maka, perkara itu pun diserah balik kepada Petronas.

"Bukan saya yang patut buat keputusan muktamad. Saya percaya kepada lembaga...biarlah mereka yang membuat keputusan. Saya tak mahu buat keputusan mengenai tender besar," katanya ketika memberi penjelasan tentang hubungan antara kerajaan dan syarikat itu.

Dalam manifesto mereka untuk menghadapi pilihan raya umum ke-13, pembangkang, antara lain, merancang untuk memperkenalkan sistem jawatankuasa pilihan khas parlimen bagi bidang utama seperti kewangan, keselamatan, pendidikan, pertahanan dan Petronas.

Mereka mendakwa langkah itu diambil untuk meningkatkan keberkesanan fungsi timbang tara yang dimainkan Parlimen. -BERNAMA

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan