Orang Ramai Disaran Tubuh Koperasi Keluarga - Noh - Berita Semasa | mStar

Orang Ramai Disaran Tubuh Koperasi Keluarga - Noh

Diterbitkan: Ahad, 31 Mac 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

TANJONG KARANG: Orang ramai disaran supaya menubuhkan koperasi keluarga yang menyatukan harta anggota sesebuah keluarga untuk menjamin masa depan lebih cemerlang dalam bidang sosioekonomi.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar berkata ini kerana penubuhan koperasi keluarga kaum India di Parlimen Tanjong Karang yang diwakilinya telah memberi sumber pendapatan baharu kepada anggota koperasi berkenaan.

"Konsep koperasi ini baik kerana menerusi koperasi ini, kita boleh kongsi untung yang dijana, iaitu siapa beli saham lebih mereka dapat untung lebih," katanya ketika berucap pada majlis ramah mesra Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) bersama komuniti India di Parlimen Tanjong Karang di sini, malam Sabtu.

Turut hadir Pengerusi Eksekutif SKM, Datuk Nik Ali Mat Yunus.

Noh yang juga Pengerusi Pembangunan Koperasi Tanjong Karang berkata terdapat 52 koperasi di Tanjong Karang dengan enam daripadanya merupakan koperasi keluarga kaum India.

Sementara itu, Ketua MIC Bahagian Tanjong Karang Datuk N.S.Krishnan dalam ucapannya berkata anggota koperasi yang terdiri daripada kalangan ahli keluarga sendiri lebih mudah ditubuhkan dengan adanya hubungan kekeluargaan antara mereka.

"Kalau hendak memulakan koperasi, mulakan dengan anggota keluarga sendiri dahulu kalau susah hendak mengajak orang lain seperti antara adik beradik dan keluarga terdekat," katanya.

Beliau berkata terdapat banyak peluang perniagaan yang boleh diusahakan dengan penubuhan koperasi keluarga sekaligus menjana pendapatan anggota koperasi terbabit.

Pada majlis itu, Noh mengumumkan sumbangan RM10,000 kepada setiap enam koperasi keluarga kaum India di Tanjong Karang untuk digunakan sebagai modal bagi mengembangkan perniagaan koperasi. BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan