Pemergian Zainon Ahmad, Wartawan Sejati, Sukar Dicari Ganti - Berita Semasa | mStar

Pemergian Zainon Ahmad, Wartawan Sejati, Sukar Dicari Ganti

Diterbitkan: Khamis, 28 Mac 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Anggota keluarga Zainon mengiringi jenazah arwah yang meninggal dunia pada Rabu.
Anggota keluarga Zainon mengiringi jenazah arwah yang meninggal dunia pada Rabu.

KUALA LUMPUR: Perginya seorang tokoh wartawan sejati, Zainon Ahmad atau lebih dikenali sebagai 'Pak Non' di kalangan rakan media semestinya sukar dicari ganti.

Sikapnya yang suka berjenaka, merendah diri serta tidak lokek berkongsi ilmu pemberitaan itu pastinya dirindui dan merupakan satu kehilangan besar dalam dunia kewartawanan negara.

Pada usia 70 tahun, Editor Perunding akhbar The Sun itu menyahut panggilan Ilahi hari ini, meninggalkan seorang balu Hasnah Abdullah, 65, empat anak dan 14 cucu.

Beliau menghembuskan nafas terakhir akibat kanser hati pada 2.25 petang di Hospital Raja Perempuan Zainab II Kota Baharu selepas dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi hospital itu Selasa.

Zainon, yang dilahirkan di Semeling, Lembah Bujang, Kedah pada 1942, merupakan seorang guru selama tiga tahun sebelum menyertai dunia kewartawanan 35 tahun lepas.

Beliau menyertai The New Straits Times tahun 1978 dan dinaikkan pangkat sebagai Penolong Editor Kumpulan akhbar itu pada 1997 sebelum menjadi Editor Perunding pada 2001.

Setahun kemudian, beliau menyertai akhbar The Sun sebagai Ketua Pengarang.

Rakan media menyifatkan beliau sebagai wartawan sejati hingga ke akhir hayatnya kerana pada usia itu, Pak Non masih komited melakukan kerja-kerja kewartawanan seperti menulis berita dan menemuramah sumber, serta sering ke Parlimen untuk membuat liputan.

"Pak Non seorang wartawan sejati, beliau tidak ada hendak fikir kerja lain jadi pegawai ke atau apa sahaja, itu yang menyebabkan beliau kekal jadi wartawan untuk tempoh yang lama," kata Ketua Pegawai Eksekutif Institut Akhbar Malaysia (MPI) Datuk Chamil Wariya kepada Bernama.

Beliau berkata Zainon merupakan pemerhati sosial yang cukup kritikal kerana arwah bukan sahaja melihat sesuatu isu berdasarkan fakta tersurat tetapi juga mampu menterjemah sisi tersirat dengan tepat.

Menerusi kolum 'What They Say' hasil nukilan Zainon dalam akhbar The Sun yang memaparkan penulisan berbentuk perbualan berkaitan isu semasa dan politik, Chamil berkata Allahyarham pandai berkomunikasi dengan khalayak pembacanya.

"Beliau melihat sesuatu isu yang orang lain terlepas pandang, beliau memahami pembacanya dan bertindak berani untuk melawan arus dalam mengemukakan hujah terhadap sesuatu isu," katanya.

Chamil, yang mengenali Zainon ketika berkhidmat di Utusan Malaysia pada tahun 1980-an, berkata Pak Non tidak pernah kering dengan cerita lucu yang sering dikongsi ketika mereka minum teh bersama.

"Dia seorang yang suka merendah diri, kami sering jumpa ketika ke tempat tugasan, kalau minum teh, banyak cerita lucu diceritakannya tentang bidang kewartawanan dan pengalamannya," katanya.

Ternyata semangat seorang guru tetap hadir dalam diri Pak Non walaupun sudah menjadi tokoh kewartawanan yang disegani apabila beliau disenangi peserta yang menghadiri setiap ceramah atau bengkel yang dikendalikannya.

"Beliau sering menjadi penceramah dalam kursus yang MPI anjurkan, beliau seorang penceramah yang bersahaja dan banyak menggunakan pengalamannya dalam mencurahkan ilmu kepada wartawan muda," kata Chamil.

Beliau berkata setiap kursus yang dikendali Zainon sering mendapat penilaian tinggi daripada peserta.

Zainon juga merupakan seorang daripada 'orang kuat' yang berusaha merealisasi pembentukan Majlis Media Malaysia, sebuah badan bagi mengawal selia industri media di negara ini.

Chamil, yang turut terlibat dengan cadangan pembentukan majlis itu, berkata Zainon memainkan peranan yang cukup instrumental dan begitu komited, malah beliau dilantik mengetuai jawatankuasa yang bertanggungjawab membentuk garis panduan, syor baharu serta langkah yang perlu dilakukan bagi mengenal pasti peranan yang bakal dimainkan majlis berkenaan.

"Kerja yang diusahakan Pak Non sudahpun diserahkan kepada pejabat Peguam Negara, hidup dan matinya adalah sebagai orang surat khabar, saya berharap agar bukan sahaja impian beliau malah impian semua pengamal media supaya majlis ini menjadi realiti kerana ia merupakan satu cara untuk media mengawal diri sendiri tanpa ada undang-undang," katanya.

Kegigihan Zainon turut diakui Pengurus Besar Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) Datuk Yong Soo Heong, yang turut bersama-sama bertugas dengan beliau dalam pembentukan majlis itu.

"Pak Zainon sentiasa berjuang bermati-matian demi kebebasan media namun pada masa yang sama, beliau tetap mengekalkan kebijaksanaan serta sikap lucunya," katanya sambil menambah beliau sentiasa mengagumi hasil kerja Zainon kerana arwah merupakan seorang pakar ketika menceritakan sesuatu perkara.

"Kepakaran beliau bermain kata-kata mempunyai kesan yang mampu membawa seseorang agar menjiwai ceritanya," katanya.

Pengarah Eksekutif merangkap Ketua Pengarang Kumpulan The Star Datuk Seri Wong Chun Wai pula menyifatkan Zainon sebagai seorang yang berfikiran terbuka, warganegara Malaysia yang begitu setia dan sangat dihormati di kalangan pemberita.

"Kemahiran beliau dalam bahasa Inggeris dan kebolehan bertutur bahasa Tamil dan Tagalog menjadikan beliau antara wartawan awal Malaysia yang membuat liputan perang saudara di Mindanao suatu ketika dahulu, dan kini kita kehilangan seseorang yang boleh memberitahu apa yang sebenarnya berlaku di Lahad Datu," katanya.

Wong berkata secara peribadi, beliau akan merindui Zainon lebih-lebih lagi apabila mengenangkan arwah seperti tidak sabar-sabar untuk membuat liputan pilihan raya umum akan datang.

"Hari ini merupakan hari yang sangat menyedihkan bagi saya kerana beliau adalah seorang daripada manusia yang amat baik dalam hidup saya, saya tidak pernah tahu beliau menghidap kanser hati kerana beliau kelihatan sihat-sihat sahaja," katanya sambil menambah kali pertama beliau mengenali Zainon ialah pada 1990.

Sementara itu, Presiden Kelab Akhbar Kebangsaan (NPC) Mokhtar Hussain berkata Zainon tidak pernah menghampakan mana-mana pihak yang menjemput beliau untuk menyampaikan ceramah berkaitan kewartawanan.

"Beliau merupakan pemberita sejati, beliau patut menjadi 'role model' kepada wartawan muda di negara ini," katanya.

Zainon pernah memenangi Anugerah Personaliti Media pada 2010.

Beliau memiliki Ijazah Sarjana Muda dalam bidang Sejarah dan Ijazah Sarjana dalam bidang Hubungan Antarabangsa dari Universiti Malaya.

Beliau pernah belajar berkaitan pengurusan akhbar di Yayasan Thomson, London dan menjadi felo Sekolah Undang-Undang dan Diplomasi Fletcher di Universiti Tuft, Boston, Amerika Syarikat. BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan