Rakyat Malaysia Yang Diculik Kumpulan Bersenjata Abu Sayyaf Kembali Ke Pangkuan Keluarga - Berita Semasa | mStar

Rakyat Malaysia Yang Diculik Kumpulan Bersenjata Abu Sayyaf Kembali Ke Pangkuan Keluarga

Diterbitkan: Khamis, 21 Mac 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Seorang penternak ikan Malaysia yang diculik oleh kumpulan lelaki bersenjata Abu Sayaff ketika berniaga di pulau selatan Filipina 17 bulan lalu telah pulang ke pangkuan keluarganya.

Pang Choon Pong, 48, bertemu semula dengan keluarganya selepas lelaki bersenjata membebaskannya kira-kira lima hari lalu berikutan rundingan dengan kumpulan bersenjata yang dipercayai akan menahannya di Pulau Jolo.

"Saya amat berterima kasih kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, Ketua Menteri dan semua pemimpin yang membantu menyatukan kembali saya dengan keluarga saya.

"Saya berada jauh untuk sekian lama dan saya sangat gembira dapat melihat keluarga saya," kata bapa kepada empat anak yang dipercayai telah diculik oleh bekas rakan kongsi perniagaannya pada 5 Oktober 2011 semasa dalam perjalanan ke Sitangkai.

Berikutan pembebasannya, Pang telah diterbangkan dari Kuala Lumpur dan telah diterbangkan ke Kota Kinabalu pada Khamis, di mana dia bertemu semula dengan ahli keluarganya di kediaman rasmi Ketua Menteri, Seri Gaya di sini.

Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman berkata pembebasan itu telah diperolehi melalui rundingan dengan kumpulan berkenaan.

"Kami berasa simpati dengan keluarga dan trauma yang harus mereka lalui. Oleh itu, kami mengambil keputusan untuk campur tangan dan membantu dalam mendapatkan pembebasan Pang," katanya.

Musa berkata keluarganya perlu mengucapkan terima kasih kepada Najib yang bimbang dengan nasib Pang dan keluarganya.

"Seperti yang anda boleh lihat pemimpin hari ini adalah orang yang mendengar dan mendekati rakyat tanpa mengira kaum dan latar belakang agama," katanya.

Antara mereka yang hadir di Seri Gaya ialah Timbalan Ketua Menteri Datuk Yee Moh Chai, Menteri Pembangunan Perindustrian, Datuk Raymond Tan dan Pembantu Menteri di Jabatan Ketua Menteri Datuk Edward Khoo.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan