GTP Berjaya Kurangkan Kadar Kemiskinan Menerusi Program Keusahawanan - Berita Semasa | mStar

GTP Berjaya Kurangkan Kadar Kemiskinan Menerusi Program Keusahawanan

Diterbitkan: Selasa, 19 Mac 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Keusahawanan terbukti berjaya membantu golongan berpendapatan rendah keluar dari kepompong kemiskinan di bawah Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) dan meningkatkan taraf hidup golongan tersebut.

Pensyarah Ekonomi Universiti Malaysia Sarawak (Unimas) Dr Shazali Abu Mansor berkata program keusahawanan di bawah NKRA itu seperti 1AZAM (Akhiri Zaman Miskin) perlu diteruskan bagi membantu golongan miskin tegar keluar dari paras kemiskinan.

"Melalui latihan kemahiran dan keusahawanan yang disediakan terbukti mereka mampu berjaya dan sekaligus usaha kerajaan membasmi kemiskinan melalui keusahawanan ini akan dapat merangsang pertumbuhan ekonomi dalam negara," katanya ketika dihubungi Bernama di sini Selasa.

Malam Selasa, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak membentangkan Laporan Tahunan Program Transformasi Negara (GTP) yang antara lain menyentuh kadar kemiskinan berjaya diturunkan daripada lebih enam puluh peratus pada awal kemerdekaan kepada 1.7 peratus pada 2012.

Menurut Laporan Tahunan GTP 2012 terbitan Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (Pemandu) di bawah Jabatan Perdana Menteri, menerusi program eKasih, seramai 109,050 individu berjaya keluar dari garis kemiskinan hasil daripada pendapatan mereka yang meningkat.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Yayasan Ekonomi Sejagat Zulkefli Mohamad berkata GTP adalah langkah tepat dalam menjadikan negara mencapai status berpendapatan tinggi.

"Laporan itu menunjukkan kementerian terbabit berjaya melebihi sasaran ditetapkan. Ini menunjukkan keikhlasan kerajaan membantu rakyat dan bukan sekadar janji kosong," katanya.

Di bawah NKRA tersebut, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat melaksanakan pelbagai program bagi membantu golongan miskin seperti Program 1AZAM, program mengesan golonan miskin eKasih, pembangunan usahawan wanita dan bantuan perumahan kepada golongan berpendapatan rendah. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan