Bayaran Lesen Memandu Kereta Dan Motosikal OKU Dihapuskan - Kong Cho Ha - Berita Semasa | mStar

Bayaran Lesen Memandu Kereta Dan Motosikal OKU Dihapuskan - Kong Cho Ha

Diterbitkan: Jumaat, 15 Mac 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

LUMUT: Kementerian Pengangkutan pada Jumaat mengumumkan penghapusan bayaran lesen memandu kepada kira-kira 230,000 pemegang lesen motosikal dan kereta dalam kalangan orang kurang upaya (OKU).

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Kong Cho Ha berkata bagi golongan OKU yang memegang lesen motosikal penghapusan bayaran itu berkuatkuasa hari ini manakala kepada pemegang lesen memandu kereta ia akan berkuatkuasa 1 Mei.

"Walaupun sebelum ini bayaran cukai jalan untuk kenderaan OKU telah dihapuskan, namun mereka tetap membayar kadar fi lesen memandu yang sama seperti pemandu biasa. "Jadi pemegang lesen memandu motosikal dan kereta dikecualikan membayar fi lesen tetapi hanya membayar RM2 setahun untuk kos lesen sahaja," katanya kepada pemberita selepas melancarkan program penyeragaman lesen memandu vokasional di Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Seri Manjung dekat sini, Jumaat.

Selain itu, Kong berkata fi ujian memandu bagi OKU yang dikenakan sebanyak RM10 sebelum ini juga turut dihapuskan berkuatkuasa hari ini.

Katanya langkah itu selaras dengan hasrat kerajaan dalam usaha membantu dan meringankan kos sara hidup golongan berkenaan.

Pada majlis sama, Kong turut mengumumkan penyeragaman bayaran tahunan bagi lebih 150,000 pemandu yang memiliki lesen memandu kenderaan barang (GDL)dan kenderaan pengangkutan awam (PSV), juga berkuatkuasa hari ini.

"Bermula hari ini, pemandu tidak lagi perlu membayar fi tahunan berasingan untuk GDL dan PSV, sebaliknya hanya menjelaskan satu bayaran untuk kedua-dua jenis lesen tersebut.

"Sebelum ini, pemandu lori yang turut membawa bas perlu membayar RM20 setiap tahun untuk GDL dan RM20 lagi untuk PSV kerana dua jenis lesen adalah berlainan.

"Berikutan penyeragaman GDL dan PSV ke dalam hanya satu lesen ini, pemandu hanya perlu menjelaskan fi untuk satu lesen sahaja iaitu RM20 setahun berbanding RM40 sebelumnya," katanya yang juga Anggota Parlimen Lumut.

Beliau berkata selain penstrukturan bayaran lesen tersebut, tarikh tamat lesen pemandu juga akan diselaras mengikut tarikh lahir pemegang lesen.

Langkah kementerian menyelaraskan tarikh tamat lesen vokasional kepada tarikh lahir pemandu dibuat supaya mereka tidak terlupa untuk memperbaharui lesen masing-masing, katanya. -BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan