Lahad Datu: Ahli MNLF Mungkin Terlibat - Misuari - Berita Semasa | mStar

Lahad Datu: Ahli MNLF Mungkin Terlibat - Misuari

Diterbitkan: Isnin, 11 Mac 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Nur Misuari
Nur Misuari

PETALING JAYA: Pemimpin Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF), Nur Misuari berkata adalah mustahil ahli MNLF terlibat menyertai kumpulan bersenjata yang mendakwa sebagai Tentera Diraja Kesultanan Sulu yang berada di Kampung Tanduo, Lahad Datu, Sabah.

Bagaimanapun, dia berkata lelaki bersenjata itu melakukan pencerobohan tanpa kebenaran atau pengetahuan kumpulan tersebut.

Misuari berkata, apabila dia bertanya kepada beberapa 'saudaranya' sama ada benar bahawa MNLF terlibat dengan kumpulan bersenjata itu, jawapannya adalah mereka mungkin turut serta kerana menganggap diri mereka sebagai tentera dan pasukan keselamatan Kesultanan Sulu.

"Ini bermaksud, apabila MNLF pergi berperang, mereka akan bersama kita tetapi apabila Kesultanan Sulu memulakan misi pencerobohan ke Sabah, mereka juga akan pergi tetapi tanpa kebenaran kami," kata Misuari dalam satu temu bual menerusi telefon pada Ahad.

Misuari berkata, dia masih lagi berusaha untuk mengetahui sama ada salah seorang bekas komander MNLF antara lelaki bersenjata yang dibunuh oleh anggota keselamatan di Sabah.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar pada Jumaat berkata, salah seorang daripada 31 lelaki bersenjata yang terbunuh merupakan ketua kumpulan penceroboh itu.

Difahamkan, lelaki tersebut merupakan bekas komander yang dikenali sebagai Haji Musa.

Dia merupakan bekas jeneral tentera Filipina yang turut berkhidmat di Vietnam.

Misuari membidas Presiden Filipina Benigno Aquino kerana mendakwa pihak luar mungkin terlibat dalam pencerobohan itu dengan memberitahu tidak ada bukti mengenai dakwaan tersebut.

Mengenai dakwaan sama ada dia bertemu dengan mana-mana pemimpin pembangkang Malaysia, dia berkata telah bertemu dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim di Jakarta beberapa bulan lalu.

Dia meminta dipertemukan dengan Anwar untuk mengadu mengenai layanan Malaysia terhadap pendatang asing Selatan Filipina yang ditahan sambil memberitahu tiada perkara lain dibincangkan.

"Dia (Anwar) hanyalah satu-satu rakan rapat yang saya kenal selepas saya ditahan di perairan Sabah," katanya.

Bekas pemimpin pemberontak itu ditahan di Sabah pada 2001 dan diserahkan kembali ke Filipina atas permintaan negaranya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan