Semuanya Sudah Dilakukan Untuk Elak Pertumpahan Darah – Jurucakap Aquino - Berita Semasa | mStar

Semuanya Sudah Dilakukan Untuk Elak Pertumpahan Darah – Jurucakap Aquino

Diterbitkan: Selasa, 5 Mac 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

MANILA: Jurucakap Presiden Benigno Aquino III pada Selasa berkata, Filipina telah melakukan sedaya upaya bagi mengelakkan pencerobohan di Sabah yang diakhiri dengan keganasan, berikutan Malaysia melancarkan serangan ke atas lelaki bersenjata Sulu di negeri itu.

Sejumlah 27 orang dilaporkan terbunuh dalam pertempuran sejak pengikut kepada Jamalul Kiram III, pewaris kepada Sultan Sulu menceroboh kawasan itu menggunakan bot pada 12 Februari.

“Kami telah melakukan semuanya sedaya upaya untuk mengelakkan perkara ini, tetapi akhirnya orang-orang Kiram memilih ‘jalan’ ini,” kata jurucakap Aquino, Ricky Carandang mengenai kumpulan lelaki bersenjata yang mendakwa negeri itu merupakan milik Kesultanan Sulu.

Carandang berkata, Setiausaha Luar Filipina, Albert del Rosario masih berada di Kuala Lumpur untuk berunding dengan rakan sejawatnya di Malaysia mengenai krisis keselamatan.

Sementara itu, seorang jurucakap kepada Kiram yang mendakwa sebagai Sultan Sulu berkata, ketua kumpulan bersenjata itu memaklumkan kepadanya menerusi panggilan telefon bahawa serangan bersenjata sedang berlaku di Sabah.

“Tiada apa-apa yang boleh dilakukan pada masa ini,” kata jurucakap Abraham Idjirani, sambil menekankan bahawa pengumuman kumpulan bersenjata sebelum ini bahawa mereka akan mengadakan serangan habis-habisan tidak akan berubah.

“Kami bukan pemberontak. Mereka (rakyat Malaysia) yang mengambil tanah pusaka kami,” katanya.

Kuasa Kesultanan Sulu semakin lemah sejak seabad yang lalu tetapi ia terus menerima bayaran kecil untuk Sabah di bawah perjanjian pajakan yang diwarisi daripada kuasa penjajah Eropah. - AFP

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan