PKR Bertanding 90 Kerusi Dahului Parti Pembangkang Tawan Putrajaya - Berita Semasa | mStar

PKR Bertanding 90 Kerusi Dahului Parti Pembangkang Tawan Putrajaya

Diterbitkan: Selasa, 5 Mac 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: PKR akan mendapat bahagian yang besar antara ketiga-tiga parti dalam pakatan pembangkang daripada 222 kerusi dalam Dewan Rakyat pada pilihan raya umum akan datang.

Ketua Penerangan PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, perkara itu telah diputuskan oleh majlis kepimpinan Pakatan Rakyat.

Beliau berkata, parti itu akan membariskan calon kira-kira 80 kerusi manakala DAP akan bertanding antara 46 dan 50 kerusi.

PKR, bagaimanapun, akan bertanding sebanyak 90 kerusi, katanya kepada portal berita The Mole.

Baru-baru ini, satu laporan dari Institut Kepimpinan dan Strategi Asia (Asli) menyatakan bahawa DAP akan menjadi ‘pemenang’ terbesar dalam pakatan pembangkang, kerana ia mempunyai peluang untuk memenangi antara 35 dan 40 kerusi Parlimen, berbanding dengan 28 ketika dimenanginya pada 2008.

Tuan Ibrahim berkata, sejak bilangan kerusi yang diperuntukkan kepada DAP yang paling sedikit, tidak ada kemungkinan seorang pemimpin dari parti itu yang dilantik sebagai perdana menteri apabila Pakatan Rakyat mengambil alih Putrajaya.

Beliau sebelum ini menyatakan, tidak pasti mengenai Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan dilantik ke jawatan itu.

Dalam menggesa ahli-ahli PAS perlu memastikan kemenangan untuk calon-calon parti itu, Tuan Ibrahim berkata, parti itu akan berbincang dengan rakan-rakan pembangkangnya mengenai siapa yang patut mengambil alih sebagai Perdana Menteri walaupun ia menang besar dalam pilihan raya umum.

Kedua-dua DAP dan PKR memilih Anwar sebagai perdana menteri.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan