MNS Cabar Ahli Politik Isytihar Pendirian Hijau

Diterbitkan: Khamis, 28 Februari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Persatuan Pecinta Alam Malaysia (MNS) buat pertama kali dalam tempoh 73 tahun melakar sejarah mencabar ahli politik untuk mengisytiharkan “pendirian hijau” dalam pilihan raya umum yang akan datang.

Presidennya, Prof Dr Maketab Mohamed berkata, persatuan itu perlu menggalakkan rakyat untuk menyokong calon dan parti politik yang menjamin untuk melindungi alam sekitar dengan menumpukan perhatian terhadap kelemahan dalam sistem pengurusan hutan.

Beliau berkata, MNS telah mengumpulkan 10 permintaan untuk perubahan itu, termasuk dasar perubahan bagi melaksanakan rundingan awam mandatori sebelum pemansuhan gazet atau penukaran terhadap mana-mana hutan simpan.

Permintaan lain termasuk memohon persetujuan daripada masyarakat setempat untuk membersihkan dan menyenggara antara hutan simpan kekal dan hutan tanah negeri, di mana perlu dilakukan mengikut peraturan dengan rancangan sedia ada seperti Pelan Fizikal Kebangsaan dan pelan induk Central Forest Spine.

“Kita akan melihat hutan-hutan itu, sama ada d bawah Barisan Nasional atau Pakatan Rakyat, yang perlu dibersihkan. Kita mahu satu dasar alam sekitar yang akan menghentikan pembangunan tidak terurus," katanya pada sidang media di sini.

Pengarah Eksekutif MNS, Mohamed Shah Redza Hussein berkata, ia akan menganalisis manifesto setiap parti politik juga para calon di peringkat persekutuan dan negeri, serta memastikan keputusan diketahui orang ramai.

“Dengan keahlian seramai 4,000 orang, kami dapat menguruskannya dalam jangka pendek untuk menggerakkan hampir 90,000 tandatangan untuk kempen Belum-Temengor kami. Kami bercakap bagi suara penyokong di peringkat akar umbi,” katanya sambil menambah bahawa pembangunan dan pemuliharaan alam sekitar yang mampan merupakan isu penting kepada para pengundi hari ini.

Ketua pemuliharaan MNS, Balu Perumal menegaskan bahawa setiap negeri mengalami masalah disebabkan isu alam sekitar sejak beberapa dekad.

“Masalah itu tidak dapat dikesan dengan tepat, ia merupakan masalah yang besar berlaku di seluruh negara. Dalam usaha untuk kita melangkah ke hadapan, kita perlu melindungi khazanah alam yang ditinggalkan, dengan sumber yang tidak diperkayakan,” tegasnya.

iklan

Video

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 2:13 PM

Selepas Setahun Amira Othman 'Tidur'

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Isnin, 20 November 2017 7:37 PM

Pakatan Dalam Misteri - Tun M

Isnin, 20 November 2017 2:30 PM

Karier Tak Rosak - Fezrul khan

Isnin, 20 November 2017 9:00 AM

#BiziBody: Nabila Razali Simpan Foto Aedy Ashraf?

Ahad, 19 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Cikgu Meera - Oh Sayangku

Jumaat, 17 November 2017 4:25 PM

Tokan Kantoi Bungkus Dadah Dalam Plastik Teh

Jumaat, 17 November 2017 2:00 PM

Pesawat Dedah Punca Menyepi

Kolumnis

iklan

Iklan