Slogan ‘Ubah’: DAP Hanya Beri Harapan Palsu – Dr Chua - Berita Semasa | mStar

Slogan ‘Ubah’: DAP Hanya Beri Harapan Palsu – Dr Chua

Diterbitkan: Rabu, 27 Februari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

BATU PAHAT: Slogan DAP untuk perubahan iaitu 'Ubah', tidak menentukan nasib masyarakat Cina di peringkat pusat atau negeri dan ia hanya memberi gambaran yang salah, kata Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.

“Ubah bermaksud mengubah nasib rakyat. Tetapi DAP tidak boleh melakukannya dan hanya memberi harapan palsu,” katanya, sambil mendakwa DAP menipu rakyat.

“DAP tidak akan mampu untuk menyediakan seorang perdana menteri atau timbalan perdana menteri sekiranya Pakatan Rakyat merampas kuasa.

“Ia akan menjadi sesuatu yang malang bagi negeri Johor sekiranya pembangkan mengambil alih pentadbiran, atau walaupun mereka mempunyai beberapa wakil tambahan di Dewan Undangan Negeri (DUN),” kata Dr Chua pada majlis Tahun Baru Cina yang dianjurkan MCA Bahagian Sri Gading di sini, Isnin.

Beliau berkata, adalah jelas, antara DAP dan PAS, parti mana yang akan menjadi “ketua”.

"Johor mempunyai 56 kerusi DUN. DAP akan bertanding maksimum 15 kerusi manakala PAS akan bertanding untuk sekurang-kurangnya 32 kerusi. Fikir dua kali sebelum anda mengundi," katanya yang menggesa kepada pengundi Cina.

Beliau berkata, Johor sentiasa menjadi sebuah negeri yang sederhana untuk semua kaum, sambil menambah bahawa ia terbukti dalam kelulusan tanah untuk sekolah-sekolah dan tokong-tokong Cina.

Menasihati pengundi supaya tidak ditipu oleh pihak pembangkang dalam mengorbankan pencapaian ekonomi dan sosial di Johor, Dr Chua berkata, implikasinya adalah besar yang membuatkan DAP dan PAS mengurangkan perwakilan Barisan Nasional dalam DUN.

"Kami akan menghadapi masalah dalam sektor pelancongan dan perkhidmatan dan dalam menarik pelaburan langsung asing kerana orang akan bimbang bahawa kerajaan tidak akan stabil seperti dahulu ia adalah sebagai kubu Barisan," kata Dr Chua sambil menambah bahawa PAS akan campur tangan dalam pentadbiran dengan pelbagai sekatan seperti ia telah dilakukan di negeri-negeri yang diperintah oleh Pakatan Rakyat.

Presiden MCA itu berkata, di kalangan semua negeri, Johor telah mendapat manfaat sebahagian daripada program transformasi negara.

Dr Chua yang merujuk kepada pelaburan di wilayah Iskandar Malaysia, yang telah melepasi RM100 bilion, dan di Pengerang, yang menerima lebih daripada RM60 bilion.

Beliau menambah, Johor bersedia untuk melihat satu lagi pembangunan utama dengan pelaksanaan projek rel kelajuan tinggi antara Kuala Lumpur dan Singapura.

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan