P'Raya K'jaan Tempatan: P. Pinang Beri 2 Minggu Sebelum Saman Persekutuan, SPR - Berita Semasa | mStar

P'Raya K'jaan Tempatan: P. Pinang Beri 2 Minggu Sebelum Saman Persekutuan, SPR

Diterbitkan: Selasa, 26 Februari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kerajaan negeri Pulau Pinang memberi tempoh sehingga dua minggu kepada Kerajaan Persekutuan dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk bersetuju supaya pilihan raya kerajaan tempatan di negeri itu diadakan semula, sebelum bertindak memfailkan saman di Mahkamah Persekutuan.

Ketua Menterinya, Lim Guan Eng berkata, desakan itu membabitkan pemilihan anggota Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) di negeri itu.

"Kita beri tempoh sehingga dua minggu mulai hari ini (Selasa) kepada kerajaan Barisan Nasional (BN) dan SPR supaya bersetuju sebelum kita membuat keputusan untuk memfailkan saman terhadap mereka.

"Mereka perlu bersetuju kerana ini adalah hak kerajaan negeri untuk membuat pemilihan. Ini bukan keputusan secara individu tetapi keputusan kerajaan negeri demi kepentingan rakyat," katanya pada sidang media di sini, Selasa.

Lim yang juga Setiausaha Agung DAP berkata, pilihan raya kerajaan tempatan di negeri itu sudah tidak dilakukan selama 48 tahun sejak ia dimansuhkan pada 1965.

Beliau turut mempersoalkan kenapa Kerajaan Persekutuan dan SPR menangguhkan permohonan dan permintaan kerajaan negeri sedangkan ia sudah dibuat lama sejak 2009 dan paling terbaru pada Disember tahun lalu.

"Mereka asyik berdolak-dalih, seolah-olah mahu melambatkan proses pilihan raya ini kerana terdapat pilihan raya yang lebih besar (pilihan raya umum ke-13).

"Oleh itu, kita perlu 'menggunakan' pilihan raya umum akan datang bagi memaksa kerajaan BN untuk memberi persetujuan," katanya.

Jika tindakan saman diteruskan, Lim berkata, kerajaan Pulau Pinang bakal menjadi kerajaan negeri yang ketiga untuk menyaman Kerajaan Persekutuan selepas Selangor (isu air) dan Kelantan (isu royalti minyak) tetapi yang pertama berhubung hal pemilihan kerajaan tempatan.

"Saya perlu optimistik yang kita boleh melakukan desakan ini bagi memberi tekanan kepada kerajaan BN supaya kita boleh mengadakan semula pilihan raya kerajaan tempatan," katanya lagi.

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan