Pencerobohan Lahad Datu: Kapal Kemanusiaan Filipina Berlabuh Di Luar Perairan Sabah - Berita Semasa | mStar

Pencerobohan Lahad Datu: Kapal Kemanusiaan Filipina Berlabuh Di Luar Perairan Sabah

Diterbitkan: Isnin, 25 Februari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Sebuah kapal kemanusiaan Filipina berlabuh di luar perairan Sabah menunggu masa untuk mara bagi membawa pulang kira-kira 150 lelaki Sulu bersenjata yang bertahan di sebuah kampung terpencil di tepi pantai di Lahad Datu.

Selain membawa bekalan makanan, kapal berkenaan juga dilengkapi peralatan untuk merawat mana-mana individu yang cedera.

"Kami mempunyai pasukan perubatan yang terdiri daripada lima orang yang bersedia untuk sebarang kemungkinan," Dr Sangkula Lajali, yang mengetuai kumpulan itu, memberitahu The Star melalui telefon.

Kapal ini meninggalkan Tawi Tawi sebelum subuh pada Isnin dan telah "mengenal pasti selok-belok" di kawasan sempadan Filipina-Malaysia.

"Kami sedang menunggu kelulusan yang diperlukan untuk memasuki perairan Sabah," katanya sambil menambah kapal itu boleh tiba di Lahad Datu dengan kadar yang "sangat cepat."

Kapal lain telah dilaporkan berlepas dari pulau wilayah Sulu selatan Filipina awal Isnin untuk memasuki perairan Sabah.

Pegawai Filipina berkata kapal itu membawa ahli keluarga Kesultanan Sulu disertai oleh pegawai-pegawai kerajaan tertentu.

Gabenor Tawi Tawi Sadikul Sahali memberitahu media Filipina beliau menyedari tentang kapal dari Sulu itu tetapi tidak mendedahkan siapa berada di atas kapal.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan