Usah Terpengaruh Fitnah Kerajaan Pinggir Golongan Belia - Nong Chik - Berita Semasa | mStar

Usah Terpengaruh Fitnah Kerajaan Pinggir Golongan Belia - Nong Chik

Diterbitkan: Isnin, 18 Februari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Menteri Pembangunan Wilayah dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin (tengah) menyampaikan Baucer Buku 1Malaysia kepada pelajar-pelajar Universiti Malaya, Isnin. Turut kelihatan, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar, Prof Datuk Rohana Yusof (enam dari kiri). - fotoBERNAMA
Menteri Pembangunan Wilayah dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin (tengah) menyampaikan Baucer Buku 1Malaysia kepada pelajar-pelajar Universiti Malaya, Isnin. Turut kelihatan, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar, Prof Datuk Rohana Yusof (enam dari kiri). - fotoBERNAMA

KUALA LUMPUR: Mahasiswa negara ini diingatkan supaya tidak terpengaruh dengan fitnah pihak tertentu kononnya kerajaan menganaktirikan golongan belia di negara ini.

Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata kenyataan tersebut terbukti tidak benar kerana kerajaan telah mewujudkan pelbagai produk dan inisiatif kepada golongan belia termasuk mahasiswa.

"Contoh terbesar adalah memperkasa Putrajaya sebagai 'bandar mesra belia' yang boleh menghimpunkan pelbagai aktiviti belia bertaraf dunia.

"Begitu juga dengan Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) yang diterima pada hari ini jika tahun lalu nilainya RM200, Namun, atas keupayaan kerajaan, ia ditambah kepada RM250," katanya kepada pemberita selepas menyerahkan BB1M kepada mahasiswa Universiti Malaya (UM) di sini Isnin.

Katanya peruntukan tambahan ditanggung kerajaan melibatkan jumlah RM325 juta untuk 1.3 juta pelajar yang sedang menuntut di Institusi Pengajian Tinggi (IPT), matrikulasi dan Tingkatan Enam, satu lagi bukti kerajaan tidak pernah meminggirkan golongan ini.

"Dalam Bajet 2013 kerajaan turut umumkan semua belia layak mendapat rebat diskaun RM200 bagi telefon pintar, dan orang muda turut diberi 'hadiah' diskaun pembayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Negara (PTPTN)," katanya.

Terdahulu dalam ucapannya, Nong Chik berkata kerajaan sedia ada yang telah mentadbir negara selama 50 tahun sentiasa berpendirian realistik serta berbelanja mengikut kemampuan dalam menentukan segala bentuk bantuan dan inisiatif kepada rakyat.

Katanya, kerana dasar tersebut yang telah diamalkan sejak merdeka itu juga telah menjadi satu-satunya benteng untuk memperkukuhkan kedudukan sebagai kerajaan yang menepati janji.

"Justeru mahasiswa harus berhati-hati dengan 'janji-janji' pihak tertentu kepada mereka kerana kebanyakan janji mereka hanyalah sekadar janji yang tidak mampu mereka tunaikan," katanya.

Pada majlis itu Nong Chik turut menyampaikan replika cek bernilai RM6,319,750 BB1M untuk seramai 25,279 pelajar Universiti Malaya (UM) yang layak menerima baucar berkenaan. Replika tersebut disampaikan kepada Timbalan Naib Canselor UM, Datuk Prof Rohana Yusof. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan