Cukai Pendapatan Akan Dikurangkan Lagi?

Diterbitkan: Ahad, 17 Februari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

IPOH: Kerajaan sedang mengkaji untuk mengurangkan cukai sejajar dengan model ekonomi berpendapatan tinggi dan cukai yang rendah, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

“Sejak kita mendapati bahawa pendapatan rakyat lebih banyak dari hari ke hari, kita mungkin akan menurunkan kadar cukai untuk menyesuaikan dengannya.

“Inisiatif ini akan diambil semasa pembentangan Bajet 2013 yang mana beberapa kumpulan telah dikecualikan daripada cukai pendapatan, menunjukkan kita sedang menuju ke arah itu,” katanya pada sidang media di sini pada Ahad.

Ahmad Husni berkata, kerajaan sedang mendalami model pendapatan tinggi dan cukai rendah sejak ia mempunyai kaitan dengan indeks kebahagiaan yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Kita telah menjalankan penyelidikan ke negara-negara lain di dunia yang menggunakan model ekonomi seperti berpendapatan tinggi dan cukai yang tinggi, berpendapatan rendah dan cukai yang tinggi.

“Berdasarkannya, ia telah memutuskan bahawa model terbaik untuk indeks kebahagiaan akan menjadi pendapatan tinggi, cukai rendah,” katanya.

Ahmad Husni berkata, terdapat kaedah lain untuk meningkatkan pendapatan negara walaupun cukai pendapatan diturunkan.

“Prestasi Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan Jabatan Kastam semakin meningkat melalui kecekapan yang lebih tinggi dalam pengutipan cukai, bermakna hasil yang lebih tinggi bagi kerajaan.

“Pelan Transformasi Ekonomi (ETP) pada masa ini turut memberi makna bahawa syarikat-syarikat memperoleh pendapatan korporat lebih tinggi dan pendapatan individu meningkat seperti yang ditunjukkan oleh rekod pertumbuhan sejak 2010.

“Apabila ETP mencapai kemuncak di mana kita boleh melihat pendapatan tinggi dari kedua-dua pihak, kita boleh melihat kepada meningkatkan cukai, walaupun tumpuan kita pada masa ini adalah mengurangkan cukai,” katanya.

iklan

Video

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 2:13 PM

Selepas Setahun Amira Othman 'Tidur'

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Isnin, 20 November 2017 9:00 AM

#BiziBody: Nabila Razali Simpan Foto Aedy Ashraf?

Kolumnis

iklan

Iklan