Tidak Logik Kerajaan Kedah Minta Pampasan RM100 Juta - Muhyiddin - Berita Semasa | mStar

Tidak Logik Kerajaan Kedah Minta Pampasan RM100 Juta - Muhyiddin

Diterbitkan: Sabtu, 16 Februari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

ALOR SETAR: Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan tindakan kerajaan Kedah meminta kerajaan persekutuan membayar pampasan RM100 juta sekiranya mahu penebangan balak di negeri ini tidak dilakukan, sebagai tidak logik.

Timbalan Perdana Menteri berkata masalah penebangan balak oleh kerajaan negeri yang melibatkan kawasan tadahan air telah dilakukan dan kini mereka meminta pampasan daripada kerajaan pusat.

"Perkara ini (pembalakan) dah berlaku begitu, mana ada cerita pampasan. Kawasan tanah (milik) dia, balak dia dah ambil, sekarang minta kerajaan pusat beri RM100 juta," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Himpunan Guru Muda 1Malaysia Zon Utara di Sekolah Menengah Kebangsaan Hutan Kampung di sini Sabtu.

Rabu lepas, Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak ketika meminta kerajaan pusat membayar pampasan itu berkata pampasan itu sebenarnya pernah dijanjikan Tun Dr Mahathir Mohamad semasa beliau menjadi Perdana Menteri, namun tidak pernah ditunaikan hingga kini.

"Kalau bising sangat (mengenai penebangan balak), bayar kami RM100 juta...hutan hak Kedah...lagipun tak tebang kawasan tadahan air, kawasan hutan simpan saja tebang," kata Azizan.

Muhyiddin berkata apa yang lebih penting kerajaan negeri tidak meneruskan pembalakan itu dan menghentikannya serta merta.

"Saya tak tahu siapa dia berjanji dan sebagainya. Apa yang penting sekarang ini apakah wajar apa yang dibuat sekarang..untuk bersihkan kawasan-kawasan tadahan air.

"Kita tahu Kedah tiada sumber dan dana pun tak mencukupi kalau tidak ada bantuan kerajaan pusat. Tapi tak seharusnya dia ambil langkah yang memusnahkan alam sekitar. Ini untuk generasi Kedah masa akan datang. Itu lebih utama yang harus difikirkan," katanya.

Kerajaan PAS Kedah melakukan aktiviti pembalakan secara rakus di kawasan seluas 400 hektar di Charuk Batang Padi, di kawasan hutan simpan Tasik Pedu atas alasan untuk projek taman agro pelancongan dan ladang rakyat.

Tindakan itu mendapat bantahan banyak pihak kerana akan memberi kesan kepada alam sekitar dan bekalan air tetapi tidak dipedulikan kerajaan negeri yang tetap meneruskan pembalakan itu.

Mengenai dakwaan Ketua Pemuda Gerakan Kedah Tan Keng Liang bahawa hutang kerajaan negeri meningkat sebanyak 50 peratus selepas pakatan PAS, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP mengambil alih pentadbiran negeri ini, Muhyiddin berkata jika maklumat itu betul, ia sesuatu yang serius.

"Kalau betul, elok kerajaan negeri ambil perhatian, elok disiasat dan dikaji. Jika ia boleh menyebabkan Kedah sampai tahap bangkrap, ia akan menjadi bebanan kepada rakyat Kedah.

"Itu juga bangkitkan persoalan keupayaan dan kecekapan kerajaan negeri urus dana negeri...sama ada mereka berbelanja lebih daripada yang dia upaya sehingga menimbunkan hutang lebih banyak. Kalau berlaku amat serius kepada masa depan negeri Kedah," katanya.

Tan berkata berdasarkan Laporan Audit Negara 2011, baki kewangan kerajaan negeri hanya tinggal RM193.22 juta manakala baki hutang awam kerajaan negeri setakat Disember 2011 pula sudah mencecah RM2.6 bilion.

Katanya hutang kerajaan negeri bakal mencecah RM3 bilion, kenaikan RM1 bilion berbanding pada 2007 sebanyak RM2 bilion semasa pemerintahan Barisan Nasional (BN). - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan