SPR Sudah Siap Sedia Untuk PRU-13 - Berita Semasa | mStar

SPR Sudah Siap Sedia Untuk PRU-13

Diterbitkan: Rabu, 13 Februari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Dengan setiap keperluan pada senarai semakan telah dilaksanakan, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kini bersedia bertindak serta-merta selepas Parlimen dibubarkan dengan semua perubahan yang diguna pakai untuk pilihan raya akan datang di negara ini.

SPR telah melatih 240,000 kakitangan, yang ditetapkan di 8,000 pusat mengundi, memperoleh 50,000 undi kotak telus, menempah 50 pesawat dan 10,000 kenderaan, menempah 230,000 botol dakwat kekal dan membeli kira-kira 100,000 pen mata bola.

Penggunaan pen dibuat dan bukan lagi pensel (untuk menandakan kertas undi) dan dakwat kekal adalah antara perubahan yang akan diperkenalkan pada pilihan raya umum ke-13.

Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar berkata, sejumlah RM400 juta telah diperuntukkan untuk pilihan raya, yang aman sebahagian besar daripada (RM78 juta) akan dibelanjakan di Sarawak.

"Bagi Sarawak sahaja, kita perlu mendapatkan 27 helikopter, dua pesawat ringan, 56 bot laju, 780 bot dan 4819 pacuan empat roda dan kenderaan lain," katanya.

Wan Ahmad berkata, SPR cukup bersedia untuk pilihan raya sejak tahun lalu kerana ia telah memuktamadkan logistik, menetapkan peralatan yang diperlukan, dan melatih kakitangannya.

"Kami masih mempunyai banyak masa untuk menghalusinya kerana kita mempunyai 60 hari untuk menjelang pilihan raya selepas pembubaran Parlimen," katanya.

Spekulasi hangat diperkatakan bahawa Parlimen boleh dibubarkan seawal bulan ini.

Jika pilihan raya akan diumumkan tidak lama lagi, pengundian kemungkinan besar akan menjadi lima hari sebelum Pameran Antarabangsa Maritim dan Udara Langkawi (Lima) 2013, yang dijadualkan bermula pada 26 Mac.

Bagaimanapun, sesetengah pemerhati politik percaya bahawa Parlimen hanya akan dibubarkan selepas Lima.

Walaupun permainan meneka tarikh pembubaran berterusan, SPR tetap meneruskan persiapannya.

"Kami mempunyai masa tambahan sekarang untuk melakukan beberapa lagi taklimat untuk pegawai-pegawai pilihan raya peringkat atasan untuk memastikan kelancaran proses pilihan raya," kata Wan Ahmad.

Selain taklimat, Wan Ahmad berkata, SPR telah melatih 25.000 pegawai untuk mempengerusikan mesyuarat, kerani mengundi, kerani perakaunan dan pegawai kakitangan yang membantu pegawai yang datang dari pusat pencalonan dan pengundian.

Beliau juga berkata, pegawai SPR akan "berkampung" di Pencetakan Nasional Bhd cawangan di seluruh negara untuk memeriksa semua kertas undi yang dicetak.

"Langkah kawalan kualiti ini adalah penting untuk memastikan bahawa setiap undi kertas bersih dan bebas daripada memburuk-burukkan mana-mana pihak," katanya.

Beliau berkata, seramai 13.3 juta rakyat Malaysia layak mengundi sekiranya pilihan raya akan diumumkan tidak lama lagi.

Beliau menambah, 3.3 juta rakyat Malaysia yang layak mengundi masih belum mendaftar sebagai pengundi.

"Mereka yang mendaftar dalam suku pertama tahun ini hanya boleh mempunyai peluang untuk mengundi sekiranya ia diumumkan pada Jun," katanya.

Wan Ahmad berkata, pilihan raya akan berjalan lancar selagi mereka dengan kepentingan politik mematuhi mengikut peraturan dan menghormati polis.

Beliau berkata, proses pilihan raya di Malaysia adalah cekap, dengan keputusan yang diketahui dalam beberapa jam selepas pusat mengundi ditutup pada pukul 5 petang.

"Di negara-negara tertentu seperti Indonesia, keputusan di beberapa bahagian hanya akan diketahui sebulan kemudian," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan