Lawatan PM Ke Sabah Untuk Selesai Isu Politik Negeri Sebelum Bubar Parlimen - Berita Semasa | mStar

Lawatan PM Ke Sabah Untuk Selesai Isu Politik Negeri Sebelum Bubar Parlimen

Diterbitkan: Rabu, 13 Februari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Lawatan Datuk Seri Najib Tun Razak selama dua hari ke Sabah bermula Rabu dan akan dilihat sebagai beliau “memasuki” ke kawasan Beaufort dan Tuaran semasa lawatannya, dan kemungkinan yang terakhir bagi beliau ke negeri itu sebelum Parlimen dibubarkan.

Kedua-dua kerusi Parlimen itu milik Barisan Nasional (BN) sehingga baru-baru ini Ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Lajim Ukin (Beaufort) dan Timbalan Presiden Upko, Datuk Wilfred Bumburing (Tuaran) meninggalkan parti itu.

Kedua-dua ahli parlimen yang ‘mengkhianat’ itu membentuk dua NGO yang memihak kepada Pakatan Rakyat dan kemungkinan akan bertanding dalam kerusi mereka semula di bawah tiket PKR.

Walaupun kedua-dua mereka mendakwa mereka tidak berpuas hati dengan kepimpinan Sabah, tetapi tanggapan popular di kalangan BN adalah mereka ‘lompat katak’ keluar daripada gabungan itu kerana mungkin menjawabnya dalam pilihan raya umum ke-13.

Lawatan Najib ke Sabah yang dilihat sebagai negeri bagi BN untuk menilai beberapa perkara dan memperbetulkan dakwaan yang dibuat oleh pemimpin Pakatan yang mengadakan lawatan ke sini seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Perdana Menteri akan berada di Beaufort, kawasan bagi masyarakat Bisaya, dan pagi dan tengaharinya akan berada di Tuaran, di mana sub-kumpulan etnik Lotod dari Dusun membentuk majoriti.

Najib akan menangani orang ramai mengenai pelbagai isu dan senarai teratas adalah mengenai pendatang asing tanpa izin (Pati) di negeri itu.

Isu pendatangg itu, menjadikan Pembangkang dan dua bekas anggota BN untuk menghukum kerajaan, namun ditangani dengan penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI).

Bagaimanapun, pemimpin parti pembangkang mengambil kesempatan daripada testimoni di RCI walaupun pendengaran mengambil masa yang lama sebelum sebarang kesimpulan boleh diambil.

Najib turut dijangka menangani masalah musuh dalaman yang bukan sahaja di kalangan BN negeri tetapi antara pemimpin Umno negeri, terutamanya pada pencalonan, di mana beliau akan menemui mereka pada sebelah malam.

Setiausaha BN Sabah, Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata, terdapat banyak tuduhan terhadap kerajaan negeri dan persekutuan, terutamanya tentang kekurangan pembangunan, dan Najib akan menggunakan mesyuarat tersebut untuk memperjelaskan kepada rakyat mengenai hal yang sebenar.

"Terdapat terlalu banyak tuduhan liar dan tidak ada orang yang lebih baik untuk menerangkan semua ini daripada Perdana Menteri sendiri. Kita akan menyambutnya dengan meriah yang mencerminkan kekuatan parti di kedua-dua kawasan, "katanya.

ADUN Tamparuli, Datuk Jahid Jahim, yang berada di bawah kerusi Bumburing, berkata tidak dinafikan bahawa apa yang berlaku berkaitan dengan parti mempunyai kesan tetapi kesan itu tidak cukup kuat untuk meruntuhkan kubu pakatan.

"Lawatan Perdana Menteri akan membawa perasaan perangkuman pada rakyat. Beliau pergi ke bahagian-bahagian lain di Sabah dan datang ke Tuaran akan membuatkan rakyat gembira. Untuk mengatakan tidak ada pembangunan di kawasan itu adalah tidak benar. Kami akan menolak apa-apa pembangunan yang bekas ahli parlimen Barisan yang tidak menjadikannya sebagai kenyataan, "katanya.

Lawatan Perdana Menteri dilihat sebagai penting untuk mengekalkan momentum Barisan Nasional agar yakin dalam semua 25 kerusi parlimen negeri dan 60 kerusi DUN di Sabah.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan