Sambutan Tahun Baru Cina Peluang Tarik Pengundi

Diterbitkan: Ahad, 10 Februari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Tahun Ular kali ini dirasai bersama bahang Pilihan Raya Umum (PRU13) yang dijangka diumumkan tidak lama lagi.

Spekulasi bertiup kencang bahawa Parlimen akan dibubarkan pada 22 Feb, walaupun sebelum Chap Goh Mei, yang jatuh pada 25 Februari.

Beberapa pemerhati politik percaya bahawa Parlimen tidak akan dibubarkan sehingga selepas Pameran Maritim dan Aeroangkasa Antarabangsa Langkawi (LIMA), yang dijadualkan akan diadakan dari 26 ke 30 Mac depan.

Tetapi sama ada ia berlaku dalam masa beberapa hari atau minggu, parti-parti politik daripada kedua-dua belah jurang sedang sibuk menarik perhatian pengundi dengan acara dan aktiviti sambutan Tahun Baru Cina.

Barisan Nasional(BN) nampaknya telah mendapat perhatian luas apabila menjemput Korea bintang PSY, untuk melaksanakan rumah terbuka di Pulau Pinang, Ahad.

Penyelaras Barisan Pulau Pinang, Teng Chang Yeow berkata, Tahun Baru Cina adalah sambutan yang meriah untuk dikongsi bersama.

Teng menegur DAP yang menghasut orang ramai untuk memakai kuning, pakaian merah, oren dan hijau ke rumah terbuka BN (kuning Bersih, merah untuk royalti minyak, oren untuk Felda, dan hijau untuk anti-Lynas).

"Pakatan Rakyat mempolitikkan segala-galanya dan memprovokasi rakyat," katanya.

Teng berkata prestasi PSY di Pulau Pinang akan membantu meletakkan pulau di peta pelancongan global.

Pengerusi DAP Kedah Lee Guan Aik berkata parti itu juga akan mempunyai tarian Gaya Gangnam semasa rumah terbuka Tahun Baru Cina di Starwalk, Alor Setar, malam Ahad.

"Kita akan adakan lagu tradisional Cina, tarian singa dan tarian naga," katanya, sambil menambah bahawa acara itu akan diadakan 7 hingga 11 malam.

Setiausaha MCA Selangor, Wong Koon Mun berkata musim perayaan juga boleh digunakan untuk berkempen.

"Orang ramai masih boleh menukar fikiran mereka pada saat-saat akhir. Apa yang paling penting adalah pemimpin untuk mendengar, mendengar, dan mendengar suara rakyat, "katanya.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan