Ahli Politik Mula Berkempen Melalui Ucapan CNY - Berita Semasa | mStar

Ahli Politik Mula Berkempen Melalui Ucapan CNY

Diterbitkan: Ahad, 10 Februari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Dengan pilihan raya umum yang semakin hampir, ahli-ahli politik kedua-dua pihak mengambil peluang untuk menyampaikan ucapan Tahun Baru Cina mereka.

Timbalan Menteri Pelajaran dan Ketua Pemuda MCA, Datuk Dr Wee Ka Siong menyampaikan kad interaktif ucapan beliau untuk mendekati pengundi muda dan celik teknologi.

Selepas permohonan dimuat turun dan kad fizikal diimbas dengan telefon pintar, animasi 3-D video ucapan Dr Wee boleh dilihat.

Aplikasi yang dibangunkan oleh dua usahawan IT muda - Chew Choon Yet dan Tai Leong Wee dalam Teknologi AR - juga membolehkan Ahli Parlimen Ayer Hitam ini mengakses kad interaktif maya dan ucapan animasi.

Walau bagaimanapun, mesej dengan menggunakan medium seperti yang ditunjukkan dalam ucapan Perdana Menteri di radio dan televisyen adalah paling berkesan

Iklan radio memaparkan Datuk Seri Najib Tun Razak belajar bahasa Mandarin dari anak beliau Nor Ashman untuk menggunakan nama Cina mereka untuk memberi ucapan kepada masyarakat Cina.

Sementara itu, iklan TV membawa mesej 1Malaysia, dengan Najib memainkan peranan penting sebagai ketua kepada kepelbagaian budaya di negara ini.

Iklan 65 minit, yang juga boleh didapati di Youtube, menunjukkan Perdana Menteri menerima jemputan seorang gadis kecil untuk bermain gendang Cina dan membawa tarian naga di rumahnya.

"Tarian Singa adalah satu kemestian semasa Tahun Baru Cina," kata Wong.

"Secara tradisinya untuk orang Cina, pemain dram adalah pemimpin dalam prestasi kerana singa mendengar gendang dan tarian untuk mengalahkan. Iklan itu menunjukkan Perdana Menteri tidak hanya bercakap mengenai culturalism pelbagai tetapi juga memainkan peranan utama dalam memupuk, "kata Wong.

DAP Seputeh MP Teresa Kok memilih parodi untuk menyampaikan mesej politik kepada pengundi dengan video YouTube.

Dalam klip pertama, ahli exco Selangor bertindak sebagai kapten sebuah restoran yang memperkenalkan "menu baru" kepada pelanggan yang mengadu mempunyai hidangan yang sama setiap tahun.

Dalam kedua, dia memainkan almari yang memujuk pelanggan untuk mengemas kini gaya rambut baru.

"Sambutan dan maklum balas yang baik - lebih baik daripada yang saya telah jangkakan.

"Apabila saya edarkan kad CNY di kawasan pasar, ramai orang memberitahu saya bahawa mereka telah menonton klip dan mereka menyukainya," kata Kok.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan