Pelan Strategik Pupuk Perpaduan Di Sekolah Perlu Diwujudkan - Muhyiddin

Diterbitkan: Sabtu, 9 Februari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUCHONG: Institusi pendidikan perlu mewujudkan pelan strategik bagi membantu memupuk semangat perpaduan dan patriotik di sekolah, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

"Program ini akan dapat merapatkan jurang dalam keharmonian dan muhibah di antara kita, terutamanya para pelajar di sekolah-sekolah di seluruh negara.

"Ia amat penting kerana generasi muda ini akan menjadi pewaris kepada kepimpinan negara pada masa depan," kata Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, dalam ucapannya pada majlis pelancaran Minggu peringkat sekolah Harmoni Antara Agama Dunia di SMK Seksyen 3, Puchong.

"Jika generasi akan datang tidak bersatu dan tidak mempunyai visi dan misi, kestabilan yang kita nikmati akan terjejas."

Beliau berkata, proses pembinaan negara yang mahu dibangunkan mesti bersandarkan persefahaman dan menghormati antara satu sama lain, selain mengamalkan budaya positif dalam masyarakat.

"Tanpa toleransi dan perpaduan dalam semua keadaan, matlamat ke arah menjadi sebuah negara maju yang berpendapatan tinggi tidak akan tercapai," katanya.

Muhyiddin menambah, semua orang bertanggungjawab dalam memastikan bahawa semangat perpaduan terus diperkukuh, terutama di kalangan pelajar-pelajar di semua peringkat pendidikan, dalam usaha untuk membina Malaysia seperti yang divisikan dalam Wawasan 2020.

"Institusi sekolah dan pendidikan harus terus untuk membangunkan persekitaran sosial yang kondusif dan menggalakkan komunikasi dan interaksi antara pelajar yang berlainan kaum, agama dan budaya, supaya identiti kebangsaan Malaysia boleh dicapai," katanya.

"Dalam konteks ini, para pemimpin institusi pendidikan, terutama guru, perlu untuk mewujudkan satu pelan strategik untuk memupuk dan mengekalkan semangat perpaduan dan patriotisme, melalui aktiviti kokurikulum, aktiviti kokurikulum dan sukan di sekolah-sekolah,” katanya.

iklan

Video

Jumaat, 18 Ogos 2017 8:00 AM

#akuStar: Slash - Melodi Kasih

Khamis, 17 Ogos 2017 3:02 PM

Seksi? Urusan Saya Dengan Tuhan - Zizi Kirana

Khamis, 17 Ogos 2017 12:30 PM

Erma Reda, Jatuh Talak Satu

Khamis, 17 Ogos 2017 9:00 AM

Wak Doyok Kini Bintang Filem

Rabu, 16 Ogos 2017 3:59 PM

Bahaya Tu Abang Oii...

Rabu, 16 Ogos 2017 12:30 PM

“Senyum Je Pada Haters” - Farisha Irish

Selasa, 15 Ogos 2017 3:28 PM

Raysha Rizrose Pemalu, Bukan Sombong!

Selasa, 15 Ogos 2017 11:59 AM

Keluarga 'Control' Hidup Neera Azizi?

Kolumnis

iklan

Iklan