Pelan Strategik Pupuk Perpaduan Di Sekolah Perlu Diwujudkan - Muhyiddin

Diterbitkan: Sabtu, 9 Februari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUCHONG: Institusi pendidikan perlu mewujudkan pelan strategik bagi membantu memupuk semangat perpaduan dan patriotik di sekolah, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

"Program ini akan dapat merapatkan jurang dalam keharmonian dan muhibah di antara kita, terutamanya para pelajar di sekolah-sekolah di seluruh negara.

"Ia amat penting kerana generasi muda ini akan menjadi pewaris kepada kepimpinan negara pada masa depan," kata Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, dalam ucapannya pada majlis pelancaran Minggu peringkat sekolah Harmoni Antara Agama Dunia di SMK Seksyen 3, Puchong.

"Jika generasi akan datang tidak bersatu dan tidak mempunyai visi dan misi, kestabilan yang kita nikmati akan terjejas."

Beliau berkata, proses pembinaan negara yang mahu dibangunkan mesti bersandarkan persefahaman dan menghormati antara satu sama lain, selain mengamalkan budaya positif dalam masyarakat.

"Tanpa toleransi dan perpaduan dalam semua keadaan, matlamat ke arah menjadi sebuah negara maju yang berpendapatan tinggi tidak akan tercapai," katanya.

Muhyiddin menambah, semua orang bertanggungjawab dalam memastikan bahawa semangat perpaduan terus diperkukuh, terutama di kalangan pelajar-pelajar di semua peringkat pendidikan, dalam usaha untuk membina Malaysia seperti yang divisikan dalam Wawasan 2020.

"Institusi sekolah dan pendidikan harus terus untuk membangunkan persekitaran sosial yang kondusif dan menggalakkan komunikasi dan interaksi antara pelajar yang berlainan kaum, agama dan budaya, supaya identiti kebangsaan Malaysia boleh dicapai," katanya.

"Dalam konteks ini, para pemimpin institusi pendidikan, terutama guru, perlu untuk mewujudkan satu pelan strategik untuk memupuk dan mengekalkan semangat perpaduan dan patriotisme, melalui aktiviti kokurikulum, aktiviti kokurikulum dan sukan di sekolah-sekolah,” katanya.

iklan

Video

Selasa, 12 Disember 2017 5:41 PM

Jom Lepak Tempat 'Best' Tapi Percuma

Selasa, 12 Disember 2017 8:30 AM

Isteri Pertama Kena Kuat, Tak Boleh Lemah - Elizad

Isnin, 11 Disember 2017 9:00 AM

#BiziBody : De Fam Kantoi Gambar Selfie

Ahad, 10 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Aziz Harun - Jangan

Jumaat, 8 Disember 2017 10:55 PM

Abam Bocey Malu Manja Dengan Isteri Depan Kamera

Jumaat, 8 Disember 2017 8:15 PM

Malaysia Tak Diam Diri, Terus Bela Nasib Palestin

Jumaat, 8 Disember 2017 2:02 PM

Zarul Husin Takut Tua

Jumaat, 8 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Awi Rafael - Kau Di Hatiku

Kolumnis

iklan

Iklan