Pelan Strategik Pupuk Perpaduan Di Sekolah Perlu Diwujudkan - Muhyiddin

Diterbitkan: Sabtu, 9 Februari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUCHONG: Institusi pendidikan perlu mewujudkan pelan strategik bagi membantu memupuk semangat perpaduan dan patriotik di sekolah, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

"Program ini akan dapat merapatkan jurang dalam keharmonian dan muhibah di antara kita, terutamanya para pelajar di sekolah-sekolah di seluruh negara.

"Ia amat penting kerana generasi muda ini akan menjadi pewaris kepada kepimpinan negara pada masa depan," kata Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, dalam ucapannya pada majlis pelancaran Minggu peringkat sekolah Harmoni Antara Agama Dunia di SMK Seksyen 3, Puchong.

"Jika generasi akan datang tidak bersatu dan tidak mempunyai visi dan misi, kestabilan yang kita nikmati akan terjejas."

Beliau berkata, proses pembinaan negara yang mahu dibangunkan mesti bersandarkan persefahaman dan menghormati antara satu sama lain, selain mengamalkan budaya positif dalam masyarakat.

"Tanpa toleransi dan perpaduan dalam semua keadaan, matlamat ke arah menjadi sebuah negara maju yang berpendapatan tinggi tidak akan tercapai," katanya.

Muhyiddin menambah, semua orang bertanggungjawab dalam memastikan bahawa semangat perpaduan terus diperkukuh, terutama di kalangan pelajar-pelajar di semua peringkat pendidikan, dalam usaha untuk membina Malaysia seperti yang divisikan dalam Wawasan 2020.

"Institusi sekolah dan pendidikan harus terus untuk membangunkan persekitaran sosial yang kondusif dan menggalakkan komunikasi dan interaksi antara pelajar yang berlainan kaum, agama dan budaya, supaya identiti kebangsaan Malaysia boleh dicapai," katanya.

"Dalam konteks ini, para pemimpin institusi pendidikan, terutama guru, perlu untuk mewujudkan satu pelan strategik untuk memupuk dan mengekalkan semangat perpaduan dan patriotisme, melalui aktiviti kokurikulum, aktiviti kokurikulum dan sukan di sekolah-sekolah,” katanya.

iklan

Video

Jumaat, 20 Oktober 2017 2:30 PM

Umur Dah Lanjut Pun Nak Menyanyi Lagi?

Jumaat, 20 Oktober 2017 9:00 AM

#akuStar: Irfan Haris - Pesan

Jumaat, 20 Oktober 2017 8:30 AM

Donut Untuk Sang Hero

Khamis, 19 Oktober 2017 1:00 PM

Lebih Baik Jual Album Sendiri - Firman

Khamis, 19 Oktober 2017 9:00 AM

Tudiaaa... Fesyen Mengancam Selebriti ASK2017

Khamis, 19 Oktober 2017 8:30 AM

Keringat Wanita Waja

Rabu, 18 Oktober 2017 10:52 AM

"Saya Bukan Ustaz" - Opick

Selasa, 17 Oktober 2017 2:49 PM

Video Majlis Resepsi 'Tycoon' Air Asia Tular

Selasa, 17 Oktober 2017 2:24 PM

Sabar Kakak, Benda Boleh Bincang...

Kolumnis

iklan

Iklan