Rakyat Malaysia Di Mesir Diminta Elak Kawasan Darurat - Berita Semasa | mStar

Rakyat Malaysia Di Mesir Diminta Elak Kawasan Darurat

Diterbitkan: Jumaat, 1 Februari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Rakyat Malaysia yang menetap di Mesir dinasihatkan untuk tidak melakukan sebarang perjalanan ke tiga buah bandar utama iaitu Port Said, Suez dan Ismailia yang kini di bawah perintah darurat.

Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman berkata Kedutaan Besar Malaysia di Kaherah telah mengeluarkan notis kepada rakyat Malaysia berikutan perintah darurat yang dikeluarkan oleh kerajaan Mesir.

Beliau berkata situasi di beberapa bandar raya Mesir masih lagi berada dalam keadaan bergolak dan tidak menentu berikutan pertempuran antara penunjuk perasaan dan pasukan keselamatan yang dijangka akan berlarutan.

"Rakyat Malaysia juga dinasihatkan supaya mengelak daripada berada di Dataran Tahrir dan kawasan berhampiran iaitu Kementerian Dalam Negeri, bangunan Parlimen, persisiran Sungai Nil dan Istana Presiden," katanya dalam kenyataan di sini, KHamis malam.

Bagaimanapun, beliau berkata tiada laporan mengenai penglibatan rakyat Malaysia dalam pertempuran tersebut.

Anifah juga menasihatkan rakyat Malaysia yang bercadang ke Mesir untuk sentiasa berhati-hati dan peka serta tidak melakukan perjalanan ke kawasan berkonflik tinggi.

"Rakyat Malaysia dinasihatkan untuk sentiasa bergerak dalam kumpulan dan mengelak daripada menyertai sebarang perhimpunan besar dan demonstrasi," katanya.

Beliau meminta rakyat Malaysia di negara itu supaya sentiasa berhubung dengan Kedutaan Besar Malaysia yang beralamat 21, El Aanab Street, Mohandesseen, Giza, Mesir.

Kedutaan tersebut juga boleh dihubungi di talian (202) 37610013/19/68/73 atau (202) 37610216 (Faks).

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan