Nasha: Ramai Ahli PAS Persoal Pemecatan Saya - Berita Semasa | mStar

Nasha: Ramai Ahli PAS Persoal Pemecatan Saya

Diterbitkan: Khamis, 31 Januari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Ramai ahli PAS mempersoalkan pemecatan bekas Timbalan Presiden PAS Nasharudin Mat Isa daripada Majlis syura.

Nasharudin berkata ahli dan penyokong PAS datang bertemu dengannya bagi menyatakan sokongan mereka terhadapnya.

"Ramai yang datang untuk melawat saya di rumah sehingga lewat malam untuk menyatakan simpati dan mempersoalkan pemecatan saya, mereka setuju pemecatan ini tidak mengikut prosedur yang betul," katanya selepas sesi taklimat mengenai isu kalimah Allah yang dianjurkan oleh beberapa pertubuhan bukan kerajaan di Masjid Negara.

Dilantik antara 15-ahli majlis yang bertanggungjawab membuat keputusan mengenai perkara-perkara dasar utama pada tahun 2005, Nasharudin berkata apa yang penting kepadanya perkhidmatan untuk Islam, bukan jawatan dalam parti.

Beliau, bagaimanapun, mendapati ia "pelik" bahawa beliau masih belum menerima sebarang notis rasmi mengenai pemecatannya, yang dilaporkan diputuskan pada 13 Jan.

"Sehingga hari ini, tidak ada satu panggilan telefon, surat atau pun SMS."

Beliau mempersoalkan masa pemecatan beliau, menunjukkan bahawa ia dilakukan sejurus selepas tersebar berita bahawa dia telah menyertai Datuk Seri Najib Tun Razak dalam perjalanan kemanusiaan ke Gaza.

Nasharudin menjelaskan bahawa dia dan Bandar Baru MP Kulim Datuk Zulkifli Noordin telah dijemput untuk menyertai delegasi rasmi Perdana Menteri dalam kapasiti mereka sebagai Ahli Parlimen kerana kedua-duanya adalah biasa dan mempunyai hubungan yang luas dalam wilayah Palestin.

"Ia adalah sangat pelik bahawa mereka memutuskan untuk mengumumkan pemecatan saya sejurus selepas lawatan itu," katanya.

Nasharudin menimbulkan kekecohan dalam PAS pada tahun lepas apabila gambar dia bersama Najib di Mekah semasa Pertubuhan sidang kemuncak Kerjasama Islam.

Beliau meminta pemimpin PAS untuk memanggil parti itu agar mengkaji semula hubungan dengan DAP bagi penolakan kedua hudud.

Nasharudin berkata kenyataan, pemimpin PAS yang juga penasihat rohani Datuk Nik Abdul Nik Mat Aziz berkata beliau kini bebas untuk menyertai satu lagi parti politik, mencadangkan bahawa dia benar-benar dikeluarkan dari parti itu.

Ditanya apa yang akan dilakukan jika dipecat sebagai ahli PAS, MP Bachok berkata: "Jika mereka benar-benar dengan keputusan itu, saya mahu melihat surat yang pertama, selepas itu kita akan melihat apa yang berlaku seterusnya."

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan