Lima Negeri Tidak Menyertai Perjanjian PAAB, Tidak Akan Diberi Penjaman: Tajol Rosli - Berita Semasa | mStar

Lima Negeri Tidak Menyertai Perjanjian PAAB, Tidak Akan Diberi Penjaman: Tajol Rosli

Diterbitkan: Khamis, 31 Januari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

SEREMBAN: Lima negeri yang masih belum menyertai perjanjian dengan Syarikat Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB) tidak akan diberi pinjaman pada masa akan datang.

Pengerusi PAAB Datuk Seri Tajol Rosli Ghazali berkata, syarikat itu perlu mendapatkan mandat bagi menjadi pemilik aset air negara dan pengurus di bawah Inisiatif Penstrukturan Semula Industri Perkhidmatan Air Negara.

Negeri-negeri yang terlibat adalah Kelantan, Pahang, Terengganu, Selangor dan Kedah.

"Semua negeri, sama ada di bawah Barisan Nasional atau Pakatan Rakyat, mesti berpindah ke sistem baru," katanya.

"Ini adalah penting kerana, dengan pengecualian Terengganu, negeri-negeri lain, yang masih belum memasuki perjanjian dengan kami, pasti akan menghadapi masalah berkaitan air," katanya pada majlis menandatangani perjanjian antara PAAB dan Negeri Sembilan berikutan selesainya 2 fasa projek berkaitan air di sini.

Di bawah perjanjian dengan negeri-negeri masing-masing, PAAB akan mengambil alih liabiliti air dan hutang mereka daripada Kerajaan Persekutuan dan kemudiannya memajak semula aset air di negeri-negeri pada kadar yang dipersetujui.

PAAB telah disasarkan untuk memuktamadkan tawaran penstrukturan semula air dengan baki lima negeri menjelang akhir tahun.

Tajol Rosli berkata, tanpa bantuan kewangan daripada PAAB, tiada negeri yang mempunyai keupayaan untuk membiayai projek-projek air mereka, termasuk pembinaan empangan, loji rawatan dan meletakkan paip baru.

"Kami telah bercakap kepada kerajaan masing-masing beberapa kali tetapi masih belum menerima sambutan yang menggalakkan daripada mereka.

"Kami berharap mereka akan bersetuju dengan cepat kerana dalam industri air, anda perlu merancang tahun-tahun akan datang untuk mengelakkan luka atau kekurangan air," katanya.

Sebagai contoh, beliau berkata jika Kerajaan Negeri Selangor enggan bekerjasama dalam pembinaan empangan Langat 2, rakyat di negeri ini, serta pengguna di Kuala Lumpur dan Putrajaya, akan menghadapi masalah yang serius menjelang 2016.

"Apabila ini berlaku, mereka akan menghadapi masalah besar dan walaupun mereka boleh membeli air yang dirawat di Negeri Sembilan, jumlah itu tidak akan mencukupi," katanya memberi amaran.

Sementara itu, Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan, berkata menjelang suku ketiga tahun ini, negeri ini sudah akan mempunyai lebihan air dirawat dan Selangor yang telah dibuat pertanyaan tentang membeli air dari negeri itu.

"Kami berterima kasih kepada Kerajaan Persekutuan kerana bersetuju untuk mengambil alih hutang kami pada projek-projek yang berkaitan dengan air," katanya.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan