MRSM Tun Mustapha Di Tawau Tawar A-Level Pada 2014 - Shafie - Berita Semasa | mStar

MRSM Tun Mustapha Di Tawau Tawar A-Level Pada 2014 - Shafie

Diterbitkan: Sabtu, 26 Januari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

TAWAU: Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Tun Mustapha yang sebelum ini dikenali dengan nama MRSM Tawau akan menjadi MRSM pertama di negara ini menawarkan pengajian peringkat A-Level yang dijangka dilaksanakan pada awal 2014.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata dengan adanya pengajian peringkat A-Level berkenaan, pelajar MRSM dari Sabah berpeluang melanjutkan pengajian prauniversiti mereka di negeri ini tanpa perlu ke Semenanjung.

"Ini akan membolehkan ibu bapa dari persekitaran seperti Tawau, Lahad Datu, Kunak dan Semporna menghantar anak-anak mereka belajar di MRSM dan selepas mengambil A-Level, pelajar-pelajar ini boleh melanjutkan pelajaran bukan sahaja dalam negara tetapi di luar negara.

"Taraf sijil yang dikeluarkan ini memungkinkan mereka memasuki universiti seperti Universiti Oxford dan Cambridge. A-Level bukan sahaja diiktiraf dalam negara tetapi juga di luar negara," katanya kepada pemberita selepas merasmikan MRSM Tun Mustapha di sini Sabtu.

Menurut Shafie pengambilan pertama untuk A-Level ialah 150 pelajar dan kriteria pemilihan ialah mencapai piawaian ditetapkan serta memperoleh keputusan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

MRSM Tun Mustapha juga dipilih sebagai MRSM kedua di negara ini menawarkan Program Pendidikan Dwisijil iaitu Sijil Pelajaran Malaysia-International General Certificates For Secondary Education (SPM -IGCSE) selepas MRSM Tun Razak, Pekan, pada tahun 2011.

Shafie berkata pada tahun ini seramai 61 pelajar sudah mendaftar untuk IGCSE yang merupakan kelayakan peperiksaan berprofil tinggi dan mempunyai reputasi cemerlang serta diiktiraf di kebanyakan universiti peringkat antarabangsa. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan