Majlis Peguam Setuju Tubuh Pasukan Tugas Peringkat Tinggi Untuk Reformasi Pendidikan Undang-Undang - Berita Semasa | mStar

Majlis Peguam Setuju Tubuh Pasukan Tugas Peringkat Tinggi Untuk Reformasi Pendidikan Undang-Undang

Diterbitkan: Rabu, 16 Januari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Peguam Negara dan Majlis Peguam telah bersetuju untuk menubuhkan sebuah pasukan tugas peringkat tinggi untuk reformasi pendidikan undang-undang kerana kebimbangan terhadap kepupusan kualiti graduan undang-undang.

"Kedua-dua AG Tan Sri (Abdul) Gani (Patail) dan saya amat bimbang tentang kualiti graduan undang-undang," kata Pengerusi Majlis Lim Chee Wee.

"Majlis melihat kebolehpasaran graduan baru dan maklum balas dari Sijil Amalan Guaman (CLP) pemeriksa dan penilai tiga universiti tempatan.

"Pandangan AG juga berdasarkan 'dan penilai' pemeriksa maklum balas, dan kerana Peguam Negara Cham-bers adalah majikan terbesar graduan tempatan," katanya dalam satu temu bual.

Semasa ucapannya di Pembukaan Tahun Perundangan pada Sabtu, beliau mendedahkan bahawa mereka telah bersetuju untuk penubuhan sebuah pasukan tugas peringkat tinggi untuk "mengkaji keadaan pendidikan undang-undang di Malaysia, dan mencadangkan bagaimana untuk meningkatkan taraf kepada tahap kecemerlangan”.

"Walaupun peguam terkemuka tempatan kita lebih bagus daripada tempat lain di rantau ini namun sebahagian besar adalah bergantung kepada keupayaan graduan daripada institusi tempatan dan asing. "

Gani merupakan pengerusi Lembaga Kelayakan Profesion Undang-Undang yang mentadbir CLP dan Lim merupakan ahli dan pengerusi Majlis.

Ditanya sama ada Majlis telah menyatakan kebimbangan kepada universiti awam dan swasta yang menawarkan program undang-undang tempatan dan asing sebelum ini, beliau menjawab: "Kita telah berbuat demikian secara peribadi, tidak rasmi."

Lim berkata kebanyakan mesyuarat awal tentang perkara lain dan keperluan untuk mempunyai Common Bar Course (CBC).

"Kami akan bertemu dengan mereka khusus mengenai perkara ini."

Sama ada CLP akan dimansuhkan dan PJK diperkenalkan sebagai garis tunggal kemasukan ke profesion undang-undang, beliau berkata: "Pasukan petugas tersebut akan bekerja pada institusi mengiktiraf kemasukan ke Bar."

"PJK adalah sebahagian daripada penyelesaian tetapi ia perlu dikaji lebih lanjut."

Pada 13 Januari, Sunday Star melaporkan kadar lulus keseluruhan bagi CLP telah menurun dari 94,79% pada permulaan pada tahun 1984 kepada 40,81% pada tahun lepas, dan kajian menunjukkan terdapat jurang antara firma undang-undang yang mahu peguam baru.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan