Penjawat Awam Perlu Miliki Ciri-Ciri Positif Penakluk Dunia - KSN - Berita Semasa | mStar

Penjawat Awam Perlu Miliki Ciri-Ciri Positif Penakluk Dunia - KSN

Diterbitkan: Selasa, 15 Januari 2013 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Penjawat awam perlu melengkapkan diri dengan ciri-ciri positif penakluk dunia terkemuka antaranya mempunyai daya kekuatan dan ketahanan, kebijaksanaan berunding dan mampu bertindak sebagai satu pasukan.

Ketua Setiausaha Negara Datuk Seri Dr Ali Hamsa berkata ciri-ciri itu membolehkan Alexander The Great, Genghis Khan, Asoka the Great, Jabal al Tariq, Napoleon Bonaparte dan Hannibal The Great menakluki dunia dan kejayaan mereka diingati selama-lamanya.

Beliau berkata penjawat awam mampu meningkatkan kualiti perkhidmatan mereka jika menghayati ciri-ciri istimewa penakluk dunia itu termasuk visi yang menarik, kepimpinan luar biasa, kuasa motivasi, komunikasi, rundingan berkesan, daya ketahanan dan percaya terhadap kemampuan tentera mereka sebagai satu pasukan kental.

"Dalam perspektif perkhidmatan awam, signifikasi dan kisah-kisah penaklukan luar biasa ini boleh dihayati dan dijadikan sumber tenaga dan inspirasi untuk menangkis tohmahan yang sering didengari seperti keengganan penjawat awam untuk mencabar status quo, membuat perubahan minda, melakukan anjakan paradigma, berfikir di luar kotak serta berkongsi sumber dan kepakaran.

"Kita tidak boleh berada di takuk lama ciptaan kita sendiri lalu menjadikan budaya silo atau keterpisahan serta ketaksuban menjaga sempadan masing-masing," katanya ketika berucap pada majlis Anugerah Felo Intan dan penyampaian Diploma Intan 2012, di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, PICC, Selasa.

Beliau berkata penjawat awam juga perlu mengenal pasti bantuan sumber, infrastruktur dan sentiasa bersedia dengan ilmu pengetahuan dan kemahiran terkini dalam menyediakan perkhidmatan awam yang terbaik.

Ali berkata selain menjadi produktif, kreatif dan berinovasi, penjawat awam juga mesti jujur, adil dan prihatin dalam memastikan kesejahteraan rakyat terjamin.

"Bagi meniti ketidakmustahilan, kita perlu mempunyai keberanian, kecekalan daya fikiran, perancangan dan keinginan untuk membuat sesuatu di luar dugaan yang dapat melakar kejayaan yang boleh dibanggakan.

"Kita tidak perlu menunggu satu-satu Pekeliling atau arahan bertulis dikeluarkan barulah bertindak, sebaliknya proaktif untuk melaksanakannya dengan mencari jalan memudahkan dan bukan menyusahkan," katanya.

Pada majlis itu Tan Sri Ismail Adam dianugerah Tokoh Felo Intan 2012 manakala 458 pegawai tadbir dan diplomatik (PTD) menerima Diploma Intan. - BERNAMA

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan